WALNOOTTAART

Eekhoorntjes doen het ook


Bij een bezoekje aan mijn ouders zag ik onder in de fruitmand een grote hoeveelheid walnoten liggen. Ze kwamen van de boom bij de boerderij waar mijn vader is geboren en waar nu mijn neef woont, een paar honderd meter verderop. Nu ik erover begon, m’n moeder was eigenlijk van plan ze maar weg te gooien, want die lagen


daar immers al sinds de herfst. We namen de proef op de som en wat bleek: ze waren nog prima. Blijkbaar kun je ze langer bewaren dat je denkt. ,,De eekhoorntjes doen het ook,’’ zei mijn moeder en gaf me twee zakken mee, want wat ze met zo veel noten aan moest wist ze toch ook niet. Ik dacht hardop aan wortel-notenmuffins, (wat ons uiteraard weer op die mop over dat andere knaagdier bracht) maar het werd een walnoottaartje,

 omdat ik daar toevallig alles voor in huis had: boter, suiker, eieren, bloem, het standaardwerk. Cognac had ik helaas niet, dus heb ik grand marnier gebruikt, wat eigenlijk te zoet is (hoewel ik geen klachten gehoord heb). Maar ik denk dat cognac lekkerder is. Koop eventueel zo’n miniflesje, of gewoon een grote fles, kan jou het schelen. Bewaar hem gewoon voor de volgende keer, of voor noodgevallen. Dat doen de eekhoorntjes ook.


Ingrediënten


         

  • 150 gr walnoten (NB: gewicht is zonder de doppen)

  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker

  • 2 eiwitten

  • eventueel een scheutje cognac

  • 150 gr bloem

  • 125 gr boter

  • 80 gr witte basterdsuiker

Bereiding

Stap 1


Doe de bloem, de witte basterdsuiker en de boter in een kom, snijd de boter met twee messen in kleine blokjes en kneed dan tot je een mooie deegbal hebt. Leg die, verpakt in plasticfolie, in de koelkast en laat een halfuurtje rusten.


Stap 2


Intussen maak je de vulling en verwarm je de oven vast voor op 175 graden. Ik moest eerst noten kraken, dus daar was ik wel even mee bezig, je kunt ze natuurlijk ook gepeld kopen. Hak ze met een scherp mes op een snijplank in kleine stukjes.


Stap 3

Klop de eiwitten stijf en roer er daarna de walnoten, de donkerbruine basterdsuiker en eventueel de cognac doorheen.

Stap 4

Bekleed een ingevette vorm met het deeg (een springvorm van 26 cm doorsnee bleek een prima formaat, iets kleiner kan ook), maak een opstaand randje. Dit hoeft niet hoog te zijn, 1,5 tot 2 cm ongeveer.


Stap 5

Verdeel het walnotenmengsel over de deegbodem. Bak de taart ongeveer 30 tot 40 minuten.


Bron recept: Allerhande.nl, uit kookschrift van Sarah Kamman