BIETENTAARTJES MET TIJM EN FETA

Total eclipse of the taart


Op de ochtend van de zonsverduistering was het bewolkt, helaas, dus we zouden er niets van zien. Hoe vaak het nummer Total eclipse of the heart van Bonnie Tyler ook gedraaid werd op de radio. Ik ging dus maar gewoon aan de slag met het maken van een hartig taartje voor de hapjesavond: met bietjes en feta deze keer. Omdat ik toch meer vulling bleek te hebben dan voorzien en aanvankelijk een vrij kleine vorm had 

gepakt, werden het uiteindelijk drietaartjes, oplopend in grootte. Dat is het handige van kant-en-klaar bladerdeeggebruiken: je kunt altijd nog een paar plakjes extra ontdooien en hup, je hebt nog een bodem. Toen ze uit de oven kwamen wilde ik, zoals ik meestal doe, een foto maken van het eindresultaat voor het keukenraam, waar je het beste licht hebt. Nu pas had ik in de gaten dat die zonsverduistering wel degelijk aan de gang was: die was net op zijn hoogtepunt en hulde de keuken in een grijs halfduister. Dan maar een foto onder de lamp op het aanrecht. 

Grappig genoeg merkte ik dat ik met de drie taartjes, waarvan één op een verhoogd rooster stond, heel mooi de zonsverduistering kon nabootsen: de bovenste taart wierp een mooie ronde schaduw op die eronder. Een beetje schuiven en de onderste taart was nagenoeg helemaal donker, op een smal sikkelvormig stukje na. Had ik nu maar een leergierige groep 8 om me heen staan, dan had ik mooi de blits gemaakt.


Met deze taartjes kun je overigens ook voor de dag komen. Warm zijn ze het lekkerst.Ingrediënten

 

     

  • ong. 500 gr. gekookte bietjes, uitgelekt en in stukjes gesneden

  • 150 g feta, in stukjes

  • 2 eieren

  • 150 ml Griekse yoghurt

  • bosje verse tijm

  • 5 à 6 plakjes bladerdeeg

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een springvorm of andere vorm in. Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg en prik gaatjes in de bodem en ook in de rand.


Stap 2


Bak de bodem eerst ongeveer 10 minuten blind voor in de oven, door er een bakpapiertje in te leggen met daarin bakbonen of gedroogde erwten of bonen. Haal bakpapier en bonen eruit en zet de bodem nog een paar minuten in de oven om te drogen.

Stap 3


Maak de vulling: roer de eieren los met de Griekse yoghurt, voeg de tijm eraan toe (alleen de blaadjes) en maak op smaak met peper en zout. Verdeel de feta over de taartbodem en giet het eimengsel erbij. Verdeel daarna de bietenblokjes mooi over de taart. Garneer eventueel nog met een takje tijm. Bak nog ongeveer 25 minuten.