Waarom ben ik in vredesnaam zenuwachtig voor de 20 van Alphen? Het is het enige loopevenement waaraan ik meedoe, omdat ik in 10 minuten naar de start kan fietsen én omdat het leuk is daar vele
bekenden te ontmoeten. De afstand (10 km) is het probleem niet, aan de finish kom ik écht wel. Maar de eindtijd, waar ik me het hele jaar door niet druk om maak, gaat ineens een grote rol spelen: vorig jaar was het 1.04.47 en dit jaarmoet dat dus minimaal net zo goed zijn of sneller. Waarom? Schiet mij maar lek, ik weet het echt niet. Presteren op
sportgebied is wel het laatste wat ik ambieer, een beetje fit en op gewicht blijven, zonder naar die afgrijselijke sportschool te hoeven, is het belangrijkste doel van mijn hardlooprondjes. Maar anderhalf uur voor de start loop ik onrustig door het huis. Wat zal ik eens gaan doen? De kip voor vanavond vast marineren dan maar. In mijn loopoutfit knip ik rozemarijn in de tuin en pers ik een citroen uit. Olie, peper, zout, kippenpoten erin door elkaar husselen, dat wordt lekker. J., die een beetje grieperig is, komt naar beneden: ,,Vind je het erg als ik niet meega?’’ Vorig jaar stond hij, samen met mijn dochter, steeds op strategische plekken om foto’s te maken. ,,Nee joh, tuurlijk niet, blijf maar lekker hier,’’ zeg ik. Maar ik baal wel, want vorig jaar sleepte
de wetenschap dat mijn ‘fanclub’ langs de lijn zou staan, me erdoorheen. Ik was te snel van start gegaan en halverwege had ik eigenlijk zin het bijltje erbij neer te gooien. Maar dat kon ik niet maken, als mijn trouwe supporters heel Alphen op de fiets doorkruisten om mij aan te moedigen.Als het startschot dan eindelijk is gevallen en ik net een paar minuten op weg ben, hoor ik ineens mijn naam roepen. Daar staat J. met zijn camera, mijn dochter met haar iPhone ernaast. Ze zijn er toch! Nu kan ik niet verzaken. Die 1.04.47 gaat eraan! En het lukt: 1.04.02. Wat een euforie! Volgend jaar weer.
Thuis bereiden J. en ik een feestmaal, om het te vieren. Met de kippenpootjes, die lekker verzuurd zijn door de citroenmarinade en heerlijk mals worden in de oven.
1 kilo drumsticks of ‘borrelhapjes’ (de kleinste kipstukjes)
1 citroen
paar takjes rozemarijn
olijfolie
zout
peper
Pers de citroen uit boven een grote (glazen) kom, waar straks ook de kip in past, en doe er 3 eetlepels olijfolie bij. Ris de rozemarijn van de takjes en hak de naaldjes iets fijner. Doe bij de marinade, samen met peper en zout. Doe de kippenpootjes erin en hussel alles door elkaar. Dek af en zet in de koelkast voor gebruik.
Minstens 1 uur, 4 minuten en 2 seconden, maar het liefst langer.
Vet een ovenschaal in en leg de kippenpootjes erin. Zet 45 minuten in de oven.
Tip: bak meteen aardappelen in de oven, in de schil. Boen vastkokende aardappelen schoon, snijd ze in de lengte doormidden en die helften in twee of drie parten, afhankelijk van de grootte. Hussel ook in een kom met 2 eetlepels olijfolie en naar believen wat geperste knoflook en/of rozemarijnnaaldjes. Verspreid over een bakplaat met bakpapier erop, met de schil naar beneden. Zet samen met de kip in de oven, dus ook 45 minuten ongeveer. Na het bakken met zout bestrooien. Geef er een salade bij.
Recept gebaseerd op 'kip met aardappels' uit Sylvia Witteman, De Maillardreactie