COUSCOUS

MET GROENTEN
EN GEGRILDE KIP

Een gillende grillpan


Een grillpan is een prima investering, blijkt toch elke keer maar weer. Wij beschikken thuis ook over een langwerpige gietijzeren grillplaat, die je over twee pitten van het fornuis kunt leggen. Die is perfect voor het grillen van grote hoeveelheden saté of groenten, maar wel loodzwaar en het schoonmaken is ook een behoorlijke klus. Voor een paar stukjes vis of vlees grijp ik dus het liefst naar de grillpan. 

Ik heb een eenvoudig, lichtgewicht exemplaar van aluminium. Elke grillpan voldoet, zolang je maar op de juiste manier te werk gaat. Belangrijk bij grillen is dat je niet de pan invet, maar het vlees bestrijkt met olie, of marineert in een marinade met olie, zoals ik gedaan heb voor het onderstaande recept. En het allerbelangrijkst is dat je de lege pan eerst op hoog vuur loeiheet laat worden. Of, zoals ik het eens een Australische tv-kok met een beter woord heb horen zeggen: screaming hot. Een gillende grillpan dus, het zou 

een mooie titel voor Suske en Wiske zijn. Gillend, schroeiend heet (scorching hot, zeggen de Amerikanen) is letterlijk wat we hier nodig hebben.
Alleen dan schroeit het vlees meteen mooi dicht en blijft het ook niet aan de ribbels van de pan plakken. Het resultaat: een grillsmaak van buiten en mals vlees van binnen. Voor dit recept heb ik een marinade gebruikt met kruiden uit de Marokkaanse keuken, die goed combineren met de couscous met gebakken groenten. Een yoghurtsausje met munt maakt het helemaal af.

Ingrediënten

 

     

 • 250 gram couscous

 • 400 gram kipfilet

 • Olijfolie

 • citroensap

 • komijnpoeder (djinten)

 • kaneel

 • 3 paprika’s

 • 1 courgette

 • 150 ml yoghurt

 • 2 teentjes knoflook

 • verse munt

  Bereiding

  Stap 1


  Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel citroensap, een theelepel komijnpoeder, een kwart theelepel kaneel, peper en zout in een kom. Snijd de kipfilet in plakken en leg ze in de marinade, roer alles goed om zodat alle kip goed bedekt is.
  Snijd de courgettes in de lengte door en snijd beide helften in plakjes. Maak de paprika’s schoon en snijd in stukken, ongeveer even groot als de courgetteplakjes. Hak de knoflook fijn.


  Stap 2


  Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.


  Stap 3


  Roerbak eerst enkele minuten de paprika in wat olijfolie en voeg daarna de courgette en de knoflook toe, roerbak tot ook de courgette beetgaar is. Laat intussen de grillpan alvast heet worden op je grootste gaspit/warmtebron.

  Stap 4


  Leg als deze echt gloeiend heet is de plakjes kip erop, eventueel de helft als niet alles erin past. Keer om als er mooie grillstreepjes ontstaan en bak de andere kant. Dit duurt maar een paar minuten. Houd de eerste helft warm op een bord met een velletje aluminiumfolie eroverheen, terwijl je de rest grilt.


  Stap 5


  Houd ook de tweede helft warm onder de folie en roer de couscous los, voeg deze toe aan de groenten en warm alles nog even door. Serveer de couscous met de gegrilde kip en bestrooi eventueel met nog wat munt. Geef de yoghurtsaus er apart bij.


  Tip: Een deel van de paprika kun je eventueel vervangen door partjes tomaat. Voeg deze dan tegelijk met de courgette toe bij het roerbakken.