LASAGNE MET ASPERGES EN ZALM

Voor een prikkie


De asperges zijn nu te koop voor een prikkie, schrijft mijn krant vandaag. Nog niet zo lang geleden betaalde je tot wel 20 euro per kilo voor het witte goud. De auteur van het stuk, Ellen den Hollander, die de scepter zwaait 

over onze afdeling Koken & Eten, heeft me gisteren persoonlijk uitgelegd hoe dat kan. Het zit zo: het voorjaar begon heel koud, waardoor de asperges niet erg wilden groeien. Doordat het een korte periode warmer is geweest, schoten ze vervolgens de grond uit. En als ze eenmaal getriggerd zijn

 door de zon, houden ze ook niet meer op met nieuwe scheuten vormen, had ze zich door een kweker laten vertellen. Ook in mijn Hoogvliet werden ze voor een zeer schappelijke prijs aangeboden: 3,99 per pond. Ik kocht ruim een kilo en maakte er een lekkere lasagne van, met zalm.


Ingrediënten

 

     

  • Ruim een kilo asperges

  • 2 ons gerookte zalm

  • 80 gram boter

  • 70 gram bloem

  • 1,5 tot 2 groentebouillonblokjes

  • 250 gram lasagnebladen

  • geraspte kaas

Bereiding

Stap 1


Schil de asperges twee keer rond en zet ze rechtop in een aspergepan, als je die hebt. Het voordeel is dan dat het kopje boven water blijft staan, zodat dat alleen gestoomd wordt en niet gekookt. Doe er water bij tot net onder het kopje en zout. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet ze af (haal het mandje eruit), maar bewaar het kookvocht.


Stap 2

Verwarm alvast de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roer vervolgens de bloem erdoorheen, zorg dat alle bloem door de boter wordt opgenomen. Giet er daarna langzaam maar zeker 800 ml kookvocht van de asperges bij, terwijl je blijft roeren. Voeg er vervolgens de bouillonblokjes aan toe. Probeer eerst anderhalf, proef, en als je het zouter wilt hebben doe je het laatste halfje er ook bij. Dan nog wat peper en, als je het hebt, wat gedroogde dille. Verse kan natuurlijk ook! Tip: vervang een deel van het kookvocht door wat witte wijn of rosé.

Stap 3


Neem een rechthoekige schaal en schep eerst wat saus op de bodem. Leg daar de helft van de asperges op. Leg er een laagje lasagnebladen overheen en vervolgens weer een beetje saus en de helft van de zalm. Maak vervolgens nog een laagje met asperges en dan weer zalm. Eindig met lasagnebladen, waar je de rest van de saus over uitgiet. Bestrooi met geraspte kaas en zet in de oven. Na een half uur is de lasagne klaar.