IRISH-COFFEE-

DESSERT

Cheers!


In aanloop naar het het feestje dat mijn zoon en zijn vriendin vorig jaar gaven om hun geregistreerd partnerschap te vieren, benaderde ik alle genodigden om een recept te maken voor een kookboek voor het jonge koppel. Met een foto erbij, van de maker of van de feestvarkens en een gelukwens en eventueel een leuke anekdote. De gasten lieten zich bepaald niet onbetuigd en zo kon ik het paar op de heuglijke avond een superleuk boek overhandigen, met lekkere en veelal makkelijk te maken recepten. 

Onder meer voor dit dessert, ingezonden door mijn zwager Fons, dat ik onlangs zelf ook eens heb uitgeprobeerd. Echt een aanrader! Het is makkelijk voor te bereiden, is zelfs het lekkerst als je het de avond van tevoren al maakt. Voor het opdienen hoef je alleen nog maar wat koffiepoeder eroverheen te strooien en er wat mokkaboontjes op te leggen. Nog een tip: gebruik voor de decoratie ook een (stukje van een) café noir-koekje, aangezien je die koekjes ook in verkruimelde vorm voor de bodem gebruikt. Ik gebruikte overigens cognac in plaats van whisky, omdat we dat nu eenmaal in huis hadden. Is een prima vervanging. 

Over drank gesproken: die vloeide op het feestje uiteraard ook rijkelijk en de piano man met zijn karaokerepertoire deed de rest. De sfeer zat er goed in en onder de aanwezigen was zelfs hier en daar sprake van wat 'geregistreerd dronkenschap', zoals J. later in een sinterklaasgedicht memoreerde. Heel toepasselijk droeg de naam van het café waar de feestelijkheden plaatsvonden de naam Cheers! En zo luidde ook de titel van het receptenboek, dat het jonge stel hopelijk nog vaak zal herinneren aan deze leuke en feestelijke avond. Ik zal er in elk geval nog vaak aan terugdenken, zeker als ik dit toetje maak. Cheers!


Ingrediënten          

      

  • 120 gram cafe noir-koekjes

  • 250 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker of een tl.
    vanille-essence
  • 3 à 4 sticks oploskoffie mokka
  • een scheut Ierse whisky
  • 350 gram roomkaas (ik heb Philadelphia genomen, kan ook met de lightversie)
  • 1 doosje chocolade-koffieboontjes

Bereiding

Stap 1


Verkruimel de koekjes (niet te fijn) in de beker van de staafmixer, of met een deegroller (stop de koekjes dan in een stevige plastic zak). Verdeel de koekkruimels over 6 glaasjes.


Stap 2

Klop de slagroom met de suiker, vanille, koffiepoeder en een scheut whisky stijf. Roer dan met een lepel de roomkaas erdoorheen en mix het mengsel daarna met de mixer glad. 

Proef even of er nog meer koffiepoeder of whisky door moet. Als

de smaak goed is, lepel je het mengsel in de glaasjes. Dek de glaasjes af met plasticfolie en zet ze in de koelkast. Laat minstens drie uur opstijven, maar als je de toetjes een avond van tevoren kunt klaarmaken, is dat aan te bevelen.


Stap 3

Haal de toetjes uit de koelkast, bestrooi ze met nog wat koffiepoeder, garneer ze met chocolade-mokkaboontjes en serveer.