THAISE KIPPENSOEP MET KOKOS EN KORIANDER

Uit het oosten


Al jaren stelt J. voor met kerst eens Indonesisch te koken en elk jaar wist ik hem toch weer van dat idee af te brengen. Want ik - gewoontedier tot op het bot - vond het niet passen bij kerst: ik zie dan eerder schalen met traditioneel gebraad voor me, aardappelgratin en stoofpeertjes. Maar dit jaar ging ik dan toch overstag. Kwamen de wijzen ook niet uit het oosten? Ze brachten mirre, wierook 


en goud mee en misschien ook wel pittige spijzen. J. dook in zijn Indonesische kookboeken, waarvan hij sommige voor het laatst gebruikt had toen hij nog weleens voor zijn voltallige volleybalteam kookte, begin jaren 90. De foto's op de cover waren soms net zo groen-gelig verkleurd als de menu's in de etalage van een ouderwets Chinees-Indisch restaurant. Maar de gerechten die hij ermee op tafel toverde (o.a. rendang, Javaanse kip, babi ketjap, sajoer lodeh en sambal-eieren) waren verre van flets. 

Ik moest toegeven: het was een van de beste kerstdiners ooit. J. nam het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening, dus ik kon me storten op het toetje (zie nagerechten) en de soep. Geen Indonesische eerlijk gezegd, maar Thaise kippensoep. Nu we toch alle strikte regels hadden losgelaten, konden we hier ook wel een beetje mee smokkelen.

Ik ben om, in elk geval. En ik neem me voor me in het nieuwe jaar iets flexibeler op te stellen. En om deze soep nog vaker te maken!


Ingrediënten



  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • 1 grote ui

  • 2 rode pepers, zonder zaadjes en in reepjes

  • 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt

  • 1 stengel citroengras (of een theelepel sereh)

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 à twee kippenbouillonblokjes

  • 1 à 2 kippenbouten

  • 1 limoen, geraspt en daarna uitgeperst

  • Thaise vissaus

  • bosje koriander, gehakt

  • paar lente-uitjes, in ringetjes

Bereiding

Stap 1


Doe de kippenbouten in en pan en doe er water bij tot deze onder staan. Voeg de bouillonblokjes toe. Kneus de stengel sereh met een mes en doe die er ook bij, of het serehpoeder. Zet op het vuur en laat minstens een uur zachtjes koken.


Stap 2

Haal dan de kip eruit, haal het vlees van het bot, verwijder de vellen en verdeel het vlees in kleine stukjes.


Stap 3


Verhit de olie en fruit de ui, pepertjes en de gember in een andere pan op laag vuur, ongeveer 3 minuten. Voeg de kokosmelk en de kippenbouillon toe en laat even zachtjes koken.


Stap 4

 Breng de soep op smaak met limoenrasp, -sap en vissaus. Voeg op het laatst de stukjes kip toe. Verdeel de soep over de kommen en garneer elke kom met wat ringetjes lente-ui en koriander.