‘Het hoeft niks te ZIJN, als het maar wat LIJKT!’ De helaas te vroeg overleden cabaretier Bert Klunder brulde dit - in de rol van musicalproducent - tegen Brigitte Kaandorp in de hilarische voorstelling
Brigitte de musical en vatte daarmee het principe van de showbusiness in één zin samen.Met koken werkt het ook een beetje zo: er zijn gerechten die helemaal niet moeilijk te maken zijn en bestaan uit doodgewone ingrediënten, maar die een spectaculaire opkomst garanderen. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er nu
niet eens behoefte aan applaus? Een empanada is niets meer dan een gevuld brood, gemakkelijk te maken met een pak mix voor witbrooddeeg. Deze versie, met tomaat en tonijn, isperfect voor een zomerse dag. Lekker met een roseetje, idealiter te nuttigen in de tuin. Aan te snijden met publiek erbij.
1 pak brooddeegmix
6 eetl. olijfolie
2 grote uien, in ringen
zout en versgemalen peper
4 trostomaten, in dikke plakken
2 teentjes knoflook
2 blikjes tonijn, uitgelekt
1 eetlepel rozemarijn, grof
gehakt
bakplaat en bakpapier
Maak het brooddeeg volgens de gebruiksaanwijzing, maar vervang de boter door 2 eetlepels olie.
Stap 2
Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de uitingen op middelhoge stand goudbruin en zacht. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat afkoelen.
Stap 3
Snijd het deeg in twee gelijke stukken en rol een ervan tot een grote ronde lap van een halve centimeter dik.
Stap 4
Leg deze op de bakplaat met bakpapier en verdeel de ui en tomaat erover. Bestrooi de tomaat met de knoflook, verdeel hier de tonijn over en bestrooi met peper en zout.
Stap 5
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol nu het andere stuk deeg uit tot een lap van dezelfde maat en dek hier de empanada mee af. Bevochtig de randen en druk ze goed op elkaar.
Stap 6
Bestrijk de bovenkant met de rest van de olie en bestrooi met wat grof zout en rozemarijn. Bak de empanada onder in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.