KLEVERIGE KIPPENPOOTJES

Een feestmaal


Op de verjaardag van J. ging hij zelf gewoon werken, waarom ook niet, maar ik had vrij genomen, want werken betekent in mijn geval avonddienst. En om de jarige nou 's avonds alleen zijn bordje in de magnetron te laten schuiven is wel heel erg onfeestelijk. Nu had ik dus alle tijd om te koken, dus wat wilde hij eten? ,,Heel veel kippenpootjes,'' zei hij zonder nadenken. Dat kon geregeld worden.

Ik maakte twee varianten: de helft marineerde ik met citroensap en rozemarijn, zoals ik al eens eerder heb beschreven op deze site (zie recept verderop op deze pagina), voor de andere helft maakte ik in een handomdraai een lekkere kleverige marinade van ketjap, chilisaus en paprikapoeder, vrij naar een recept van keurslager.nl. Alles stond 's morgens al klaar in de koelkast, ik hoefde er alleen nog aardappels bij te bakken in de oven en een salade te maken.

Dat kwam goed uit, want het was toevallig de eerste moois lentedag. In een shirtje met korte mouwen

en dat op 13 maart, dames en heren 

bracht ik dus de hele middag in de tuin door. Aan het eind van de middag maakte de oven het werk af, terwijl ik met een glas rosé in de hand de jarige job opwachtte, een beetje rozig en zelfs een beetje verbrand. De kippenpootjes waren echter precies goed: lekker gaar, zoet en krokant. Een perfect feestmaal voor elke jarige man, of die nu 8 wordt of 48.


Ingrediënten

 

     

 • 8 drumsticks, ongemarineerd

 • 5 el zoete chilisaus

 • 2 el zoete ketjap

 • 2 el bruine suiker

 • 1 tl zout

 • 1 tl paprikapoeder

 • 2 el zonnebloem- of olijfolie

 • aluminiumfolie

  Bereiding

  Stap 1


  Doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaal en vermeng deze goed. Leg de drumsticks erin en wrijf met je handen de kippenpootjes goed in. Dit kun je het beste een avond van tevoren doen of 's morgens vroeg, zodat de kip de smaak van de kruiden goed kan opnemen.

  Stap 2


  Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alle pootjes met de marinade in een braadslee en bedek ze met aluminiumfolie. Bak ze een half uur met folie en het laatste halfuur zonder folie, zodat ze lekker knapperig worden. Draai de pootjes in het laatste halfuur nog een keertje om.