OMELETTE SIBÉRIENNE MET MALTESERS

Winter-wonderland


Ik heb al een hele tijd kleine skifiguurtjes in de kast liggen, van die kleine kunststof poppetjes waar andere mensen hun winterse kerstdorp mee optuigen. Ik heb ze gekocht (bij het tuincentrum) nadat ik in een kookboek van Nigella Lawson een keer een foto heb gezien van een omelette sibérienne waar ze een skiënd poppetje op had gezet

Dat moest en zou ik ook een keer doen! Maar het was er tot nu toe nog steeds niet van gekomen. Een omelette sibérienne maak je nu eenmaal niet zomaar, dan moet je wel een behoorlijk gezelschap te eten krijgen.

Voor deze kerst zag ik mijn kans schoon. Op kerstavond hebben wij hier het huis vol: veertien personen.

Ik koos voor de makkelijke weg, met kant-en-klare cake, uiteraard kant-en-klaar ijs en een verrassing voor binnenin: Maltesers. Een toevoeging waar Nigella het zeker mee eens zou

zijn, want zij gebruikt ook naar hartenlust Marsen en Bounty's in haar baksels. Het fijne aan dit dessert is dat je het grotendeels van tevoren kunt klaarmaken. In de vriezer hadden we - in tegenstelling tot in de koelkast - ook ruimte genoeg, dus daar stonden de taarten niet in de weg tijdens de verdere kerstvoorbereidingen. Het enige wat je vlak van tevoren moet doen is, het eiwit met suiker stijfkloppen, de ijstaarten ermee bestrijken en het geheel even onder een hete grill zetten. En het ski-poppetje erop zetten natuurlijk!


foto Nathalie de Wit


Ingrediënten            

Voor ongeveer 14 personen:


 • Twee grote kant-en-klare cakes

 • 3 liter vanille-ijs

 • 1 zak Maltesers

 • 5 eiwitten

 • 150 gram suiker


  verder nodig:
  twee schalen met een ronde vorm (ik heb ronde schalen met een afgeplatte bovenkant gebruikt, werkt ook prima)
  plastic vershoudfolie
  druppeltje olie (olijf- of zonnebloem, wat je hebt staan) voor de kom

.

Bereiding

Stap 1


Haal het ijs alvast uit de vriezer, zodat dit een beetje zacht kan worden. Kwast eerst een heel dun laagje olie in de kommen, zodat je taart er later makkelijk uit komt. Bekleed ze vervolgens met plasticfolie.


Stap 2

Snijd de cakes in langwerpige dunne plakken en bekleed hiermee de schalen. Een beetje 'puzzelen' met stukjes cake kan best, je ziet er straks niets meer van en het ijs zorgt ervoor dat de taart straks niet uit elkaar valt.


Stap 3

Schep wat ijs in de met cake beklede vormen, strooi er een laagje Maltezers in, doe er weer ijs bovenop, weer een laagje Maltezers en dan weer ijs. Vul de kommen niet helemaal tot de rand.

Stap 4

Dek de bovenkant ook af met plakken cake: eigenlijk maak je nu de bodem. Dek af met plasticfolie en zet in de vriezer, minstens een uur, maar je kunt de taarten dus ook al veel langer van tevoren maken.


Stap 5

Voor het serveren: Verwarm de oven voor op 220 graden, gebruik evt. alleen de grill. Sla de eiwitten stijf met de suiker: begin te kloppen en voeg de suiker geleidelijk toe.


Stap 6

Haal de ijstaarten uit de vriezer en haal ze uit de vorm, zet ze op bakpapier op een bakplaat. Verdeel het eiwitschuim met een paletmes over de cake. (Opspuiten kan ook natuurlijk). Zet de omelettes 3-4 minuten in de oven, tot het eiwit goudbruin kleurt. Blijven opletten, want het kan hard gaan!

Haal uit de oven, zet eventueel je poppetje erop en serveer!