GEGRILDE AUBERGINES

MET OOSTERSE DRESSING

Lekker verantwoord


Eindelijk was het weer lekker warm weer, afgelopen weekend, en de barbecue kwam voor het eerst dit jaar onder zijn regenhoes vandaan.

Deze keer hadden we, behalve de kipsaté van J. die nooit mag ontbreken, ook een ruim assortiment groente- en vegetarische gerechten voorbereid. De saté van tempé viel in de smaak ('Bijna net zo lekker als de kip') en deze gegrilde aubergines vonden helemaal gretig aftrek. Zeker

met de dressing erbij is het een aanrader voor vegetariërs én vleeseters. Als er toch iets overblijft, niet weggooien! We zijn nu juist zo verantwoord bezig. De volgende dag zijn de plakken ook nog lekker, warm of koud, bijvoorbeeld op een broodje hummus of zachte geitenkaas.


Ingrediënten


 • 2 aubergines

 • 4 à 5 eetlepels olijfolie

 • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes

 • 2 tenen knoflook

 • 1 eetlepel sesamzaad


  Voor de dressing:

 • sap van 1 limoen

 • 3 eetlepels sojasaus (bijv Kikkoman)

 • 1 eetlepel sesamolie

 • 1 eetlepel gembersiroop of
  1
  theelepel honing

  verder nodig: keukenpapier, snijplanken


Bereiding

Stap 1


Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Bestrooi ze aan beide kanten licht met zout en leg ze op een snijplank die is belegd met keukenpapier. Leg de helft van de plakken erop. Leg er keukenpapier bovenop, nog een snijplank en doe dan hetzelfde met de andere helft van de plakken. Zet daar iets zwaars op (ik gebruik altijd een zware stenen vijzel). Laat zo een uurtje staan.


Stap 2


Maak intussen vast knoflookolie: doe wat olie in een kommetje en pers daar twee tenen knoflook boven uit. Zet apart.


Stap 3


Maak ook alvast de dressing: klop de sesamolie, de sojasaus, het limoensap en de gembersiroop of honing door elkaar.

Stap 4


Voordat je gaat bakken: haal de aubergines tussen de snijplanken vandaan en veeg evt. resterend zout eraf met het keukenpapier. Smeer de plakken elk aan beide kanten in met de knoflookolie.


Stap 5


Bak ze dan op de barbecue in ongeveer een kwartiertje gaar. Leg de gare plakken in een platte schaal, besprenkel ze met de dressing (of zet de dressing in een apart kannetje op tafel), garneer met de bosui en wat sesamzaad.


Gebaseerd op een recept uit Boodschappen, het magazine van Hoogvliet