ZOETZURE KOMKOMMER-SALADE MET PIT

Waterig excuus


Daar ligt hij weer op het aanrecht: de excuuskomkommer. Op vakantie biedt hij in zijn eentje dapper weerstand aan barbecuepakketten met veel worsten en hamburgers, een enkele keer krijgt hij versterking van een troep blozende troosttomaatjes. Thuis geeft hij groen licht voor een snel en simpel avondmaal met een hoog snack- en een laag groentegehalte. Er ligt een briefje bij voor de kinderen: ‘Ik heb voor jullie lasagne van 

gisteren/gehaktballen en broodjes/diepvriespizza’s/dan moeten jullie wel deze komkommer erbij opeten!’ ’s Avonds ligt het briefje er nog, met daarop veel gezellige hartjes en smileys en de mededeling ‘Sorry mam, we zijn de komkommer vergeten...’ Hij lag nog wel zo goed in het zicht, precies op de plek waar de kinderen na schooltijd tosti’s maken en eieren bakken om de 1,5 à 2 uur tot het avondeten te kunnen overbruggen. Nou ja, wat is een komkommer ook helemaal: een hap water met een taaie schil eromheen. 

Mora-sateetjes klaargezet, maar Zelf 

ben ik er ook niet echt gek op. Ik neem de ‘vergeten’ komkommer uiteindelijk meestal maar mee naar mijn werk, in schijfjes in een plastic bakje, maar begin er dan ook pas aan als ik echt helemaal niks anders meer kan vinden om op te kauwen. Dan maar eens een nieuwe truc uitproberen: komkommerslierten in een dressing van azijn, ketjap, suiker en een rood pepertje. Een aanrader. Vooral lekker bij een restje nasi, de variant die mijn kinderen het allerlekkerst vinden: in olie met knoflook en ui gebakken rijst, met alleen flintertjes ham en ei erdoorheen. Met een Mora-sateetje.


Ingrediënten

 

  • 1 komkommer

  • 2 eetlepels azijn

  • 2 eetlepels sojasaus, die zoute, bijvoorbeeld van Kikkoman

  • 1 theelepel bruine basterdsuiker

  • 1 klein rood pepertje (rawit)

Bereiding

Stap 1


Was de komkommer en snijd er met de kaasschaaf slierten van. Gooi de eerste sliert (schil) weg, schaaf dan in een vierkant om de waterige zaadlijst heen en gooi dat middendeel uiteindelijk ook weg. Opeten kan ook natuurlijk.

Stap 2

Doe de slierten in een kom, samen met de azijn, ketjap en suiker. Snijdhet pepertje zeer fijn en doe dat er ook bij. Als je niet van pittig houdt, kun je het pepertje ook weglaten. Meng alles goed door en laat ten minste een half uur intrekken, in de koelkast.