PASTASALADE MET TONIJN EN BALSAMICO

Carmela's geheim


Pas weer eens een paar afleveringen van The Sopranos bekeken. Een geweldige serie, helemaal als je van eten houdt. 'In elke scène wordt gegeten,' las ik eens in een recensie. En dat is misschien niet helemaal waar, maar bijna wel. Tony eet de koude pasta zo uit de koelkast, net als de Italiaanse worst - de beroemde capocollo-scène. In de achterkamer van Satriale's meatmarket zitten de maffiosi pizza's of spaghetti te schransen, studente Meadow valt in haar studentenkamermeteen aan op de door Carmela meegebrachte ziti. 

Carmela is mijn absolute favoriet. Ze koppelt de plastic glimlach van de Amerikaanse huisvrouw aan het .temperament van de Italiaanse mama. En ze besteedt een belangrijk deel van haar leven in haar even grote als wanstaltige keuken, ingericht met zachtroze meubelen en kunstbloemen. Daar staat ze danzelf lasagnevellen te maken, lemon snaps voor de kerk-fancyfair of ricottataart waarmee ze met het grootste gemak schooldirecteuren of politici omkoopt. En ze hecht erg aan sunday night diner met het hele gezin, waar haar man Tony helaas maar al te vaak bij wegloopt omde rest van de avond in de louche Bada Bing of met een van zijn bijvrouwen te slijten.

Haar ouders komen wel vaak eten.

In de laatste aflevering die ik zag, vroeg haar moeder wat ze toch door de pasta had gedaan, wat zo lekker was.,,Balsamic'', antwoordde Carmela afgemeten, want Tony was er net weer vandoor. Waarop haar vader met zijn ogen rolde: ,,Balsamic, alles moet tegenwoordig metbalsamic. Mijn moeder had nog nooit van balsamic gehoord.''

Maar een balsamicodressing is wel degelijk lekker door een pastasalade.  Ik gebruik balsamico-siroop (crema) van hetmerk Antichi Colli. Die is iets dikker en zoeter dan azijn. Gebruik in elk geval siroop of azijn van goede kwaliteit, dat verschil proef je écht.Ingrediënten

 

 • 200 gram gedroogde conchiglie (of andere schelpvormige pasta).

 • 200 gram tonijn in olijfolie uit blik

 • 200 gram zoete mais uit blik

 • 100 gram geroosterde paprika

  uit een pot, afgespoeld, gedroogd en fijngehakt

 • 1 handvol verse basilicumblaadjes, fijngehakt

 • zout en gemalen zwarte peper

 • 5 el. extra vergine olijfolie

 • 2 el. balsamicosiroop of -azijn

 • 1 tl. rodewijnazijn

 • 1 handvol verse basilicumblaadjes, fijngehakt, plus blaadjes om te garneren

 • 1 tl mosterd

 • 1-2 tl honing, naar smaak

  Bereiding

  Stap 1


  Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet hem af en spoel af onder koud stromend water. Laat de pasta in een vergiet uitlekken tot hij koud en droog is.


  Stap 2


  Maak de dressing. Doe de olie in een grote kom, voeg de twee soorten azijn toe en meng alles goed door elkaar. Voeg mosterd, honing en zout en peper naar smaak toe en klop tot de saus dik is.


  Stap 3


  Doe de pasta bij de dressing en meng alles goed. Voeg tonijn, mais en paprika toe en meng opnieuw. Roer het gehakte basilicum erdoorheen en eventueel meer zout en peper. Garneer met de basilicumblaadjes. Dien de salade op kamertemperatuur op.


  Tip: als je de salade later wilt opdienen, houd dan de dressing apart en meng deze erdoorheen als je aan tafel gaat of als het buffet wordt geopend. Garneer ook dan pas met de basilicumblaadjes.