GLUTENVRIJE KWARKTAART

MET STOOFPEREN EN PORT

Kijk op het pak!


Wat was ik in mijn nopjes met mijn glutenvrije stoofperen-kwarktaartje dat we afgelopen zaterdag presenteerden aan onze vrienden. In verband met een strikt dieet moest alles wat op tafel kwam 100 procent glutenvrij zijn. Deze taart leende zich daar prima voor, aangezien alleen de bodem normaal gesproken gluten (in de koekkruimels) bevat, maar hiervoor kon ik makkelijk een glutenvrij alternatief vinden. Dacht ik. Want het glutenvrije schap zit vol valkuilen, zo bleek. Door een gelukkig toeval keken we, voordat we het taartje opaten, 

nog even op het pak speculoos-koekjes dat ik uit dit schap had gehaald, omdat onze gast uit interesse wilde weten van welk merk die waren. Maar wat bleek: het was weliswaar een dieetproduct, (laag in suiker), maar er zat wel degelijk tarwe in... Wat een misser! Het gebeurt vaker, zo vernam ik, dat er artikelen in het glutenvrije schap staan die daar niet thuishoren. Gelukkig hadden we nog stoofpeertjes en ijs om een alternatief dessert voor onze vriendin op tafel te zetten, maar ik schaamde me diep. Voortaan check en dubbelcheck ik de verpakking voordat ik ermee aan de slag ga. Dat neemt niet weg dat dit taartje perfect geschikt blijft om met glutenvrije koekjes te maken. Zeker in 

de herfst is het een goede keuze, met de stoofpeertjes. Maar ook als je een glutenvrij kerstdessert op tafel moet toveren, maak je hier gegarandeerd de blits mee. Maar nogmaals: kijk op de verpakking van de koekjes!

Ingrediënten

De hoeveelheden zijn voor een kleine springvorm, van 16 cm doorsnee. Verdubbel voor een normale springvorm de hoeveelheden.
         Voor de peren en de spiegel               (gelatinelaag bovenop):

  • 6 à 7 stoofpeertjes

  • water
  • 3 eetlepels suiker
  • ong. 300 ml port
  • 1 kaneelstokje
  • 3 blaadjes gelatine

         Voor de bodem:

  • 100 gram glutenvrije koekjes, liefst speculaas, (verkrijgbaar bij o.a. AH). Geen glutenvrije speculaas? Neem dan andere koekjes en voeg een theelepel kaneel of speculaaskruiden toe.
  • 25 gram roomboter

    Voor de kwarklaag:

  • 250 gram magere kwark

  • 125 ml slagroom
  • 25 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract of een vanillestokje
  • 2,5 el water
  • 3 blaadjes gelatine

    Nodig: springvorm, bakpapier, foodprocessor of deegrol/vijzel en zo mogelijk een stukje plastic bakrand.

Bereiding

Stap 1

Evt. een dag van tevoren: schil de peertjes, doe ze in een pan en doe er water bij zodat ze net onder staan. Voeg de port, de suiker en het kaneelstokje toe, breng aan de kook en laat daarna ongeveer anderhalf uur zachtjes koken. Zet uit en laat afkoelen.


Stap 2 

Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm, plaats de ring eroverheen en sluit deze. Zet, als je die hebt, een plastic rand langs de binnenkant en zet vast met een paperclip.


Stap 3

Vermaal de koekjes in een foodprocessor. Als je die niet hebt, kun je de koekjes in een stevige plastic zak doen en daar met een deegroller overheen rollen tot ze verkruimeld zijn, of de koekjes fijnmalen in een vijzel. Smelt de boter in een pannetje en voeg daar de kruimels aan toe. Verdeel de kruimels over de bodem en druk met de bolle kant van de lepel stevig aan.


Stap 4

Laat 3 gelatineblaadjes 5 minuten weken in een bakje met koud water. Neem ze uit het water en knijp ze uit. Leg ze in een pannetje en voeg er 2,5 eetlepel water bij. Verwarm het mengsel al roerend tot de gelatine goed is opgelost. Niet laten koken!


Stap 5

Laat het gelatinemengsel afkoelen. Snijd intussen de peertjes in helften en verwijder met een lepeltje het klokhuis en de steeltjes, maar laat aan één perenhelft het steeltje zitten, voor de garnering. Leg ze op keukenpapier, met de bolle kant naar boven, zodat ze de bodem niet te nat maken straks. 


Stap 6
Klop de slagroom stijf met de suiker en zet even in de koelkast.

Leg dan de perenhelften met de bolle kant naar boven op de taartbodem. Leg eerst een cirkel van peren tegen de rand aan (de brede kant naar buiten), dat geeft straks een mooi effect. Vul daarna het middendeel op met een kleinere cirkel. Houd de perenhelft met het steeltje achter, bewaar in het kookvocht tot later, in de koelkast. 


Stap 7

Doe de kwark in een mengkom, voeg een theelepeltje vanille-extract toe, of het merg uit een vanillestokje, en roer glad. Meng dan een paar eetlepels kwark door het gelatinemengsel, zorg dat de kwark goed oplost. Giet daarna het gelatinemengsel bij de kwark en meng goed. Roer de opgeklopte slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel tot een egaal, luchtig geheel. Verdeel dit mengsel over de peren in de vorm en strijk glad. Zet in de koelkast en laat 2,5 uur opstijven.


Stap 8

Laat opnieuw 3 gelatineblaadjes 5 minuten weken in water. Knijp ze uit en leg ze in een pannetje, met 2,5 eetlepel water. Verwarm tot de gelatine volledig is opgelost (niet koken). Meet 225 ml perenvocht af. Roer 5 eetlepels van het perenvocht door de gelatine en doe vervolgens de rest erbij.


Stap 9

Schep met een lepel een dun laagje gelatinemengsel over de opgesteven kwarktaart. Giet daarna voorzichtig de rest erover uit. Zet in de koelkast en laat nog een keer 2,5 uur opstijven.


Stap 10

Neem de achtergehouden perenhelft met het steeltje en snijd dat met een scherp mesje een paar keer in. Leg het halve peertje als een waaiertje op de taart. Haal de taart uit de springvorm, verwijder de plastic rand en serveer. Heb je geen plastic bakrand? Snijd dan de rand met een mes los alvorens de springvorm te verwijderen.