CHOCOLADETAART

Suikerfeest


Zo rond half maart vieren we bij ons thuis, lekker efficiënt, vaak vier verjaardagen in één keer. Dan kom je natuurlijk niet weg met een Hema-vlaai, maar moet er iets speciaals gebakken worden. De Monchou-taart, waarom verzocht werd, was zo klaar. De chocoladetaart vergde iets meer werk, maar ook dat viel uiteindelijk wel mee. De enige drempel waar ik bij deze taart overheen moet stappen is de enorme  hoeveelheid suiker die erin gaat: alleen al in het glazuur gaat ruim een bus poedersuiker! Maar goed, het is

 maar één keer feest. En ach ja, als er toch zo veel suiker doorheen gaat, dan kan een roosje van fondant er ook nog wel bij.

Ik heb in Heel Holland Bakt al talloze keren bakkers roosjes zien boetseren, met name de Italiaanse Sarena uit het vorige seizoen was er dol op. Zo moeilijk zag het er niet uit. Zij stak met een stekertje vaak rondjes uit het deeg of de marsepein, die ze als blaadjes om elkaar heen vouwde. Maar op internet vond ik nog een veel handiger trucje: een Amerikaanse dame toonde in een YouTube-filmpje een uitsteekvorm in de vorm van een langwerpige schapenwolk, waarbij de ronde uitstulpingen

boven en onder ten opzichte van elkaar verspringen. Als je hiermee een stuk uitgerold fondant uitsteekt (of je snijdt deze vorm met een mesje uit, zoals ik gedaan heb), kun je de 'wolk' in de lengte dubbelklappen en vervolgens oprollen, waarbij je de onderkant (de vouwnaad) wat strakker bij elkaar houdt dan de bovenkant. Het lukte wonderwel goed. Als je het helemaal mooi wilt maken, kun je de geschulpte rand van de 'wolk' met een plastic staafje nog iets dunner uitrollen, dan krijg je echt mooie rozenblaadjes. Ik maakte er ook nog drie 'groene' blaadjes van de roos bij (als kwekersdochter weet ik maar al te goed hoe die eruitzien). En voilà!


Ingrediënten


         Voor de taart:

 • 200 gr bloem

 • 200 gr suiker

 • 1 theelepel bakpoeder

 • 1/2 theelepel baking soda

 • 400 gr cacao

 • 175 gr zachte ongezouten boter

 • 2 grote eieren

 • 2 theelepels vanille-extract

 • 1,5 dl zure room

  verder nodig: twee springvormen van gelijke grootte

      Voor het glazuur:

 • 75 gr ongezouten boter

 • 175 pure chocola, in stukjes gehakt

 • 300 gr poedersuiker

 • 1 eetlepel schenkstroop

 • 1, 25 dl zure room

 • 1 theelepel vanille-extract
  verder nodig: bakpapier.
  Optioneel: fondant (kant-en-klaar)
  .

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 180 gr. en klem bakpapier vast op de bodem van twee springvormen; vet de randen in met boter.


Stap 2


Meng bloem, suiker, bakpoeder en baking soda in een kom en roer er met een mixer de zachte boter door tot je een romig mengsel hebt.


Stap 3


Meng in een andere kom cacao, eieren, vanille en zure room door elkaar en roer dit door het bloem-en-botermengsel.


Stap 4


Verdeel het beslag over de twee vormen. Zet in de oven en zet de wekker op 35 minuten, maar begin al na 25 minuten te controleren hoe gaar de cakes zijn. Als ze gaar zijn, moet een satéprikker die je er in het midden in steekt, er schoon en droog uitkomen.


Stap 5


Haal de taarten uit de oven en laat ze in de vorm 10 minuten afkoelen op een rooster, voor je ze lost.

Stap 6


Laat voor het glazuur de boter en chocola in een kom smelten boven een pan kokend water. Terwijl je dit een beetje laat afkoelen, zeef je de poedersuiker in een andere kom. Roer de stroop door het chocola-botermengsel, dan de zure room en de vanille. Klop, wanneer dit alles goed gemengd is, de poedersuiker erdoor.


Stap 7


Neem een schaal of taartplateau en knip stroken bakpapier waarmee je de randen van de schaal bedekt (zo voorkom je dat het glazuur op de schaal terechtkomt).


Stap 8


Leg een van de cakeplakken omgekeerd, met de bolle kant naar beneden, op het plateau. Smeer ongeveer een derde van het glazuur op de cake uit. Leg de andere plak cake erop, met de bolle kant boven en druk zachtjes aan. Schep een derde van het glazuur op de taart en smeer het zwierig uit. Bedek daarna de randen. Laat eventjes opstijven voor je de stroken papier eronder vandaan trekt.


Stap 9


Maak intussen een roosje van fondant volgens de aanwijzingen hierboven en zet het op de taart. Is dat leuk of niet?


Naar een recept uit Feest van Nigella Lawson