SCONES

Uitpuffen bij Hyacinth


Zo'n tien jaar gelden maakten we een wandelreis door Schotland. Voor de kenners: de Great Glen Way, van het oosten (Fort William) naar het westen (Inverness). Nu is dat natuurlijk geen beklimming van de Mount Everest, maar af en toe is het best afzien. Bijvoorbeeld als de motregen ineens ophoudt en de zon doorbreekt, waardoor je enorm begint te zweten onder je rugzak, terwijl je ineens een blaar voelt schuren en je al zeker een uur nodig naar de wc moet. Dan is het hemels als je ineens in the middle of nowhere een geïmproviseerde theetuin tegenkomt, gerund door een lieve dubbelgangster van Hyacinth Bouquet.

Er stonden plastic tafeltjes en stoeltjes in het gras en op het trapje naar het huis prijkte een grote koperen bel , waarmee we moesten rinkelen om onze gastvrouw te laten weten dat we er waren. Daar kwam ze al

aangedribbeld met haar lila permanentje. Wat wilden we eten: soep, sandwiches? We wilden wel zo’n groot stuk taart dat dat meisje aan die andere tafel ook had, waar het lichtgele glazuur vanaf droop als in een kinderfilm. O well, dan moesten we heel even geduld hebben: ,,I’m just putting them together,’’ zei Hyacinth. Of wilden we misschien dezelfde taart, maar dan in een mokkavariant? Die was net klaar. En scones had ze natuurlijk ook. We bestelden beide lekkernijen en thee. Al snel stond het plastic tafeltje vol gebloemde porseleinen kopjes, schotels met taart en scones, een potje met thee en een exra kannetje met heet water.

Intussen kwam de zoon des huizes, een deftig heer met een choker en ook al grijze haren, een handje helpen en hij was niet te beroerd om ons te vermaken met een anekdote. Wat wilde nu het geval, zijn telefoon, ingebouwd in zijn Rover, was defect en het was een enorm gedoe om die te laten repareren, maar toevallig werkte zijn schoondochter bij Rover en je

begrijpt wel, toen zij zich ermee ging bemoeien was het zo gepiept…Om ons niet in verlegenheid te brengen - zo was hij immers niet opgevoed - wachtte hij niet op een reactie en liet hij zijn intermezzo naadloos overgaan in een rondje langs de tafels om te informeren of men nog thee bliefde of iets anders. Daar kwam onze gastvrouw alweer, om vriendelijk te informeren naar waar we vandaan kwamen, hoe het was met de blaren en om ons te wijzen op het vogelhuisje aan de boom, waarin een nestje met jongen was verscholen.,,I think their mother wants them to fly out, but they don't feel like it.'' Daar konden we ons iets bij voorstellen, wij zouden hier ook wel willen blijven. Uiteindelijk besloten we toch onze weg maar te vervolgen, na betaling van een schertsbedrag en achterlating van een dikke fooi.


Als ik aan mijn lila permanentje toe ben, wil ik ook zo'n theetuin, nam ik me voor. Scones maken heb ik inmiddels al onder de knie.


Ingrediënten

 

     

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel

  • 2 tl bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker

  • mespunt zout

  • 50 gr zachte boter

  • 1 ei

  • 3 eetlepels melk

  • 1 bekertje crème fraîche

  • 1 dl slagroom (of melk)

  • frambozen-, aardbeien- of andere jam, het liefst zelfgemaakt natuurlijk.

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 tot 210). Zeef het bakmeel met het zout in een deegkom en voeg het bakpoeder en de vanillesuiker toe, roer even door.


Stap 2

Voeg de zachte boter (even in de magnetron!) toe en roer het met een vork door het bakmeel tot het kruimelig is. Klop 1 ei met 3 eetlepels melk en voeg dat mengsel aan het meel toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg.

Als het te droog is, doe je er nog een heel klein beetje melk bij.

Stap 3


Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek hier met een glas rondjes uit. Leg ze op een ingevette bakplaat of op een vel bakpapier en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar.


Stap 4

Voor de traditionele clotted cream meng je het bekertje crème fraîche met de slagroom of een klein beetje melk, tot de gewenste dikte. Serveer de scones met de cream en jam.