KIP MET PERZIKEN IN GRAND MARNIER-SAUS

Lapoelozeudoor


Alenkele jaren volg ik een cursus Frans bij de Alliance Française. Madame la professeur is een typische Française, meestal gekleed in een klassieke blauw-wit gestreepte ‘marinière’, bij ons beter bekend als Bretonse trui. Ze verstaat de kunst ons het gevoel te geven dat we al heel behoorlijk Frans spreken, door alles wat wij te berde brengen, hoe houterig en vol grammaticale fouten ook, op een terloopse manier samen te vatten en te herhalen in vloeiend Franse volzinnen.

Uit educatief oogpunt vraagt ze ons aan het begin van de les af en toe, als in een soort kringgesprek voor volwassenen, iets te vertellen over de

 actualiteit of over hoe we bijvoorbeeld de feestdagen hebben doorgebracht. Na het paasweekend vertelde medecursiste Gesien dat zij haar familie ‘la poule aux oefs d’or’, een gerecht met kip en perziken, had voorgeschoteld. Mijn oren waren natuurlijk meteen gespitst. Ik liet weten dat ik ‘très interessée’ was en een dag later had ik het recept al in mijn mail zitten.

Onze docente zag, behalve culinaire mogelijkheden, ook meteen tal van aanknopingspunten voor de les. Ten eerste de uitspraak van oeuf: enkelvoud uf en meervoud eu. Dus: lapoelozeudoor. En ze gaf ons meteen een extra opdracht voor de volgende keer: het verhaal over de kip met de gouden eieren opzoeken. Dat wil

zeggen: Roelof, mijn rechterbuurman in de klas, werd hiermee belast. Maar uiteraard ging ik thuis, uitslover die ik ben (‘Haten ze je al?’, vraagt J. wel eens plagerig) ook alvast even googelen. De uitdrukking verwijst naar een fabel van De la Fontaine, die op zijn beurt teruggrijpt op een vertelling van Aesopus. Een boer bleek tot zijn blijdschap een kip te hebben die elke dag een gouden ei legde. Zijn hebzucht werd echter zo groot dat hij de kip slachtte, om alle eieren in één keer tevoorschijn te halen. Natuurlijk vond hij niets en de stroom eieren hield ook onmiddellijk op. De moraal van het verhaal: l'Avarice perd tout en voulant tout gagner (De gierigaard verliest alles doordat hij alles wil hebben).


Ingrediënten

 

     

  • 2 of 4 kipfilets (indien 2: kipfilets halveren)

  • 1 blik perziken

  • 100 gr kristalsuiker

  • 250 ml sinaasappelsap

  • sap van halve citroen

  • borrelglas Grand Marnier

  • maizena

  • rijst

Bereiding

Stap 1


Kook de rijst, bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze in olie of boter.


Stap 2


Laat de suiker, met een beetje water,in een pan met dikke bodem karameliseren. Zodra de suiker is opgelost, niet meer roeren, maar alleen nog een beetje schudden. Laat het niet te donker worden!

Stap 3


Voeg beetje bij beetje het sinaasappelsap toe, met het sap van de citroen. Voeg de Grand Marnier toe. Bind de saus met met maizena, aangemaakt met de siroop uit het blik perziken. Naar smaak meer perziksiroop toevoegen.Stap 4

Schep de rijst op borden of een grote schaal, leg op een deel van de rijst perziken en op het andere deel de kip. Overgiet het geheel met de saus.