ORZO MET FETA EN COURGETTE

Bedoelde u 'oreo'?


Onlangs liepen J. en ik op een zaterdag door de Xenos, op zoek naar iets wat ik nu alweer vergeten ben. 
Tussen de ananasvormige kaarsen, de flamingo's in alle soorten en maten en 

serviezen met overbodige opdruk zagen we orzo liggen, een pasta in de vorm van 'rijstkorrels' die onze Hoogvliet niet verkoopt. Ook niet online, want als ik 'orzo' intik, krijg ik de vraag: 'Bedoelde u misschien: oreo?'. Bij Albert Heijn krijg ik eveneens oreo-koekjes in beeld. Bij Jumbo is orzo wel te krijgen, zag ik. Afijn, we namen het 

mee, want ik herinnerde me dat mijn buurvrouw Gesien, met wie ik jarenlang wekelijks naar Franse les fietste, eens liet vallen dat ze een heel lekker recept had met orzo.

Ze was zo aardig het me meteen te mailen. Het bleek een recept van een Griekse kookboekenschrijver, Aglaia Kremezi. 



Ingrediënten

 

     

  • 1 liter groenten- of kippenbouillon

  • 2 grote courgettes

  • 2 tenen knoflook

  • olijfolie

  • ong. 100 ml droge witte wijn

  • 300 gr orzo

  • zout, peper

  • sap + fijngeraspte schil van 1 citroen

  • 300 gr Griekse feta, fijngemaakt met een vork

  • handvol verse kruiden naar keuze: dille, munt, platte peterselie, venkeltakjes

    Bereiding

    Stap 1


    Verwarm de bouillon tot net tegen de kook aan. Rasp de courgettes grof of snijd ze in kleine blokjes. Snijd de knoflook in heel dunne plakjes.


    Stap 2


    Verhit de olie in een zware pan. Fruit de knoflook even aan tot het lekker geurt. Voeg de courgette toe en bak ca. 10 minuten op laag vuur, af en toe roerend (het is niet erg dat courgette vocht loslaat).


    Stap 3


    Voeg de wijn, orzo en zout en peper toe. Roer goed door elkaar en giet er dan wat bouillon bij. Wacht tot de bouillon is opgenomen door de orzo en voeg dan weer wat bouillon toe, net zoals je doet bij het bereiden van risotto. Blijf regelmatig roeren, om te voorkomen dat de orzo aan de bodem vastplakt. Kook tot de pasta smeuïg en al dente is (of desgewenst iets zachter). Dit duurt zeker 20 minuten, waarschijnlijk iets langer.

    Stap 4


    Neem de pan van het vuur en roer citroensap en -rasp en bijna alle feta door de orzo. Roer tot de feta smelt tot een saus. Knip de kruiden fijn boven de orzo, houd wat achter voor de garnering.


    Stap 5


    Schep de orzo in diepe borden en strooi de rest van de fijngeknipte kruiden en de overgebleven feta erover.