TURKSE GEHAKTBROODJES

Alphen aan de Bosporus


Een van onze favoriete restaurants in Alphen aan den Rijn was ooit het Turkse restaurant Sofra. Het zat in een op sterven na dood winkelgalerijtje in een woonwijk. Vroeger heeft er vast een bedden- of tapijtenzaak of zo in gezeten, getuige het systeemplafond en de grote etalageramen. Het bleef één grote rechthoekige ruimte, hoeveel knusse bankjes met glazen tafelbladen met daaronder Perzische kleedjes er ook waren neergezet. Nog ieder moment verwachtte je een stoffige verkoper met een stofjas en een centimeter om zijn nek, die je de stalen vloerbedekking kwam laten zien. Maar die is allang van zijn 

pensioen aan het genieten, misschien wel in een zonnig land. De zaak werd bestierd door een jonge hartelijke Turkse, van wie we zelf een plekje mochten uitzoeken. Omdat we bijna altijd de enige gasten waren, kozen we dan een tafeltje voor het raam, vanwaar we naar binnen konden kijken bij de overburen. De kleine flatwoninkjes stonden bijna net zo vol als bij die olijke man uit de Telfort-reclames, vooral de eikenhouten kroonluchters waren imposant. Bij wijze van contrast hingen er in de keukens dan weer voornamelijk tl-buizen, die de vermoeide bewoners in een hel licht plaatsen. Af en toe sjokt er voorbijgangers langs, sommigen met dozen van Domino’s Pizza, net om de hoek. De gastvrouw bracht ons intussen Efes-bier en zette zich weer

aan de administratie, achter haar balie vlak bij de keuken. ,,Wie schrijft, die blijft!’’ moedigden we haar aan. ,,Het is hetafgelopen weekend heel druk geweest hoor!’’ vertelde ze vrolijk en dat stelde ons enigszins gerust, want we zaten nog steeds alleen in het restaurant. Even later zette ze de tafel vol met de heerlijkste gerechten, sissend in mooie koperen schalen met deksels erop. Terwijl ook nog de zon onderging over het appartementen-complex aan de overkant, waanden we ons alsnog aan de Bosporus.

Een van de lekkerste gerechten op het menu bij Sofra was een gerecht van pittig gekruid lamsgehakt, gerold in deeg. Daardoor geïnspireerd maakte ik thuis gehaktbroodjes, ofwel kiymali ekmek, gevonden op dewebsite Turksekok.nl.


Ingrediënten

 

     

     Hapjes voor 6 tot 8 personen


         Voor het deeg:


  • 500 g bloem

  • halve eetlepel margarine

  • half blokje (21 gram) verse gist (gehaald bij een Turkse bakker)

  • 2 theelepels zout

  • 150ml warm water

  • 50 ml melk

  • 1 theelepel suiker

    Voor het gehakt:

  • 200 g lamsgehakt

  • halve rode paprika

  • 1 groene peper

  • halve ui

  • halve bos peterselie

  • 1 theelepel rode peper 

  • 1 theelepel zwarte peper

  • 2 theelepels zout

  • 1 eetlepel tomatenpuree


Bereiding

Stap 1


Maak het deeg: meng alle ingrediënten in een kom en kneed tot een mooi deeg. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Bedek met plastic of een doek en laat 30 minuten rijzen.


Stap 2

Maak de gehaktvulling:
Snijd de paprika in kleine blokjes, snipper de ui fijn en snijd de groene peper en peterselie fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg de tomatenpuree eraan toe. Strooi de rode en zwarte peper en het zout op het gehakt en voeg alle groenten toe. Meng alles goed door elkaar.

Stap 3


Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een klein balletje deeg en rol dit uit met een deegrol. Leg een beetje gehakt in het midden van het deeg. Vouw het deeg dicht door de uiteindes naar elkaar toe te vouwen. Smeer de randen in met wat eigeel, zodat ze na het bakken goudbruin kleuren. Leg de broodjes op een ovenplaat en bak ze in de oven. Bak de broodjes ongeveer 15 minuten.