Deze simpele, maar lekkere pizza maakte ik de eerste keer op een restje deeg dat overbleef van pizza met rode ui en geitenkaas (zie recept). Die maakte ik om als hapje te serveren, in kleine stukjes. Met een blikje tomatenpuree, wat kruiden en een
paar plakjes overgeschoten salami improviseerde ik een alternatief voor de niet-geitenkaasliefhebbers.Deze vielen ook in de smaak bij mijn dochter en dus maakte ik de salamivariant later ook als makkelijk en feestelijk avondmaal voor haar voor de vrijdagavond, als ik zelf op mijn werk eet. In een XXL-variant, zodat er ook een vriendin van kon mee-eten.
Het recept is supersimpel, vandaar dat ik tot nu nog niet op het idee was
gekomen om het op deze site te zetten. Tot ik deze puberdroom de afgelopen keer uit de oven haalde, en bedacht dat hij toch wel een fotootje waard was. En ik kan het iedereen aanraden het ook eens te proberen: je doet er elke puber een plezier mee, de pizza is van tevoren klaar te maken en als je de overgebleven saus invriest, ben je de volgende keer helemaal snel klaar.
voor het deeg:
1 zakje gedroogde gist
300 g bloem
3 el olie
halve tl. suiker
halve tl. zout
175 handwarm water
voor de saus:
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
ong. theelepel gedroogde chilivlokken
kleine eetlepel italiaanse kruiden
pakje gezeefde tomaten (450 gram)
evt. scheutje Worcestersauce
zout
versgemalen peper
Voor de topping:
1 paprika
ongeveer 100 à 150 gr. salami
ong. 75 gr. geraspte kaas.
Vermeng de bloem met de gist, zout en suiker. Voeg dan de olie en 175 ml lauwwarm water toe en kneed tot een glad deeg. Laat afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor tot 220 graden.
Maak de saus: fruit ui en knoflook in de olie en voeg vervolgens de gezeefde tomaten, chilivlokken, kruiden, zout en peper toe en evt. een scheutje Worcestersauce (heb ik van Beth, lang geleden kandidaat in Heel Holland Bakt. Het commentaar van Martine Bijl: ,,Laat die Italianen het maar niet horen...''). Voeg zout en peper toe en laat even pruttelen, terwijl je de salami in plakjes snijdt en de paprika in reepjes. Proef de saus nog even en voeg zonodig nog iets van het een of ander toe.
Bekleed een bakplaat (of bij een minder grote oven twee bakplaten) met bakpapier en rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne, langwerpige lap van ongeveer 90 cm lang. Of verdeel het deeg in twee stukken en rol die uit tot een normaal pizzaformaat. Leg op de bakplaat (of bakplaten) en bestrijk het deeg met de saus, waarbij je de randen vrijlaat. Leg achtereenvolgens de salami en de reepjes paprika erop en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 12 à 13 minuten in de hete oven.