Ik kwam pas op het idee om dit simpele lasagnerecept op mijn blog te zetten, toen een collega me vertelde dat ze ook weleens lasagne maakte - ik zat net mijn ovenschaaltje leeg te eten - maar dat ze dan altijd 'zo'n pakje' gebruikt. Tja, die pakjes, de 'maaltijdoplossingen' die ervan uitgaan dat eten een dagelijks terugkerend probleem is, dat vraagt om een kant-en-klaar antwoord.
Wie graag in de keuken staat, laat ze links liggen en kijkt meewarig naar mensen die hun boodschappenkar gretig volstapelen met Chicken Tonight, als het in de aanbieding is. Maar God weet dat ik ze ook gekocht heb, de mixen van Knorr en kornuiten, de zogenaamde 'wereldgerechten' die culinaire klassiekers uit alle windstreken terugbrengen tot eenheidsworst vol E-nummers. Ze kwamen me goed van pas vroeger, terwijl ik balanceerde tussen baan en baby's en later spurtte van speelzaal naar schoolplein naar sporthal.
Bovendien boden ze me de nodige houvast, onervaren als ik toen nog was in de keuken. Ach, had ik toen maar geweten dat je met nauwelijks meer inspanning iets veel lekkerders op tafel kunt zetten zonder zakjes met onduidelijke inhoud, die het gerecht eeuwig en altijd dezelfde chemische smaak geven. Maar je leert nog weleens iets bij, gelukkig. Tip voor de eeuwig racende jonge ouders: maak een grote hoeveelheid van onderstaande lasagne en vries de helft in. Scheelt weer een kooksessie tussen zwemles en ouderavond.
500 g rundergehakt
2 pakjes gezeefde tomaten (= 2 x 450 g)
1 grote ui
4 teentjes knoflook
evt. (stukje van een) rood pepertje
1 winterwortel
3 à 4 stengels bleekselderij (tip: vraag een halve struik op de groenteafdeling)
Italiaanse kruiden (salie, rozemarijn, oregano), vers en fijngehakt, of gedroogd
olijfolie
1 pak lasagnebladen (500 g)
40 g boter
35 g bloem
400 ml melk
groentebouillonblokje
geraspte kaas
Snipper de ui, hak de knoflook en evt. het pepertje fijn en snijd de winterwortel en bleekselderij in piepkleine blokjes (zie foto). (NB: als je weinig tijd hebt kun je wortel en bleekselderij ook weglaten hoor, maar persoonlijk vind ik het snijden wel een rustgevend klusje. En je voert de kinderen weer meer groenten dan ze door hebben!)
Fruit de ui en knoflook en evt. het pepertje even aan in de pan en voeg dan de wortel toe, bak een minuut of 2 mee. Doe daarna het gehakt erbij en bak dit rul, voeg vervolgens de bleekselderijblokjes toe. Giet de gezeefde tomaten erbij, zout, peper en Italiaanse kruiden, en roer alles goed door. Laat tien minuten pruttelen, terwijl je verder gaat met stap 3.
Stap 3
Zet alvast de oven aan (200 gr, heteluchtoven 180 gr) en maak de béchamelsaus. Laat hiervoor de boter smelten in een pannetje met dikke bodem, zorg ervoor dat die niet bruin wordt. Als de boter helemaal gesmolten is, roer je snel de bloem erdoorheen. Zorg dat alle bloem door de boter wordt opgenomen. Voeg dan in een klein straaltje de melk toe en blijf onderwijl goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt en er niets aan de bodem blijft plakken. Doe het bouillonblokje erbij en blijf roeren tot de saus dik wordt. Laat even bubbelen, onder af en toe roeren. Zet het vuur uit.
Stap 4
Vet een ovenschaal in met olie of boter, verdeel een laagje van het tomaten-gehaktmengsel over de bodem en leg daar lasagnebladen op. De randen mogen elkaar iets overlappen. Giet daar weer een laagje tomatensaus op, dan weer bladen, tot de saus op is. Eindig met een laagje saus. Verdeel hier de béchamelsaus overheen, bestrooi met geraspte kaas en zet ongeveer 30 minuten in de oven. Serveer met een groene salade.