GRIESMEEL-PUDDING MET ROOD FRUIT

Eat your
heart out


Tijdens de vorige koningsdagvrijmarkt tikte ik een klassieke Tupperware-puddingvorm op de kop. Zo een die we vroeger thuis ook hadden, met verwisselbare dekseltjes aan de onderkant, waardoor je aan de bovenkant van de pudding een kerstboom, een ster, een tulp of een hartje tevoorschijn kan laten komen. Mijn moeder maakte daar vroeger
met Kerstmis de traditionele 

Groene Pudding in, een klassiek dessert met stukjes bitterkoek erdoorheen en rode en witte spikkeltjes. En een enkele keer custardpudding, met warme kersensaus erbij.

Met Valentijnsdag koos ik deze keer natuurlijk voor het hartje, dat mooi opgevuld kan worden met een saus van rood fruit. En dan griesmeelpudding, om in de nostalgische sfeer te blijven. Griesmeelpudding maken is ook nog zo'n beetje het makkelijkste wat er is en het fijne is dat je niet met gelatine 

hoeft te werken. De griesmeel zorgt er zelf al voor dat de pudding stevigheid krijgt.

Voor wie niet zo'n mooie hartjes-puddingvorm heeft, heb ik nog een tip, gepikt van Allerhande van deze maand: laat wat druppels rode vruchtensaus vallen op de pudding (of de puddinkjes, als je kleine vormpjes gebruikt). Trek dan met een satéprikker een rechte lijn door elke druppel, van boven naar beneden, zodat je een hartjesvorm krijgt. Serveer de pudding met de rest van de vruchtensaus.


Ingrediënten            

Voor ongeveer 14 personen:


         voor de pudding:

  • 90 gram griesmeel

  • 75 gram suiker

  • 1 vanillestokje

  • 1 liter melk


    voor de saus en garnering:

  • 250 gram rood fruit (diepvries)

  • suiker naar smaak

.

Bereiding

Stap 1


Breng de melk aan de kook, en roer intussen de griesmeel en suiker door elkaar. Schraap het merg uit het vanillestokje.


Stap 2

Voeg al roerend het griesmeel-suikermengsel toe en ook de vanille. Laat 3 minuten zachtjes koken, blijf wel af en toe roeren.


Stap 3

Spoel de puddingvorm af met koud water en droog deze niet af. Zo zorg je ervoor dat de pudding straks mooi uit de vorm komt. Giet het mengsel in de vorm en laat zeker 2 uur opstijven. Laat eerst even buiten de koelkast wat afkoelen, om te voorkomen dat je koelkast te warm wordt.

Stap 4

Haal nu het rode fruit uit de diepvries, laat de helft ontdooien voor de garnering. Doe de andere helft van het rode fruit in een pannetje met een beetje water erbij en suiker naar smaak (ik heb een flinke eetlepel gebruikt.) Breng aan de kook en laat al het fruit zacht worden. Pureer de saus met de staafmixer en laat afkoelen.


Stap 5

Haal na 2 uur de pudding uit de koelkast en stort deze op een schaal. Vul het hartje met de saus, of maak volgens de beschrijving hierboven hartjes. Garneer met de rest van het rode fruit.