BROWNIES MET CHIPS VAN WITTE CHOCOLADE 

Zuster Nigella


Rutger, de sympathieke winnaar van Heel Holland bakt, heeft zijn eigen bakboek uitgebracht en duikt nu overal op in interviews. Ik krijg het vast wel voor mijn verjaardag, volgende maand. Om toch alvast die 'perfecte brownie' waar hij het in onze krant over had, te bakken, ging ik eens googelen op internet, om te zien of hij zijn recept daar misschien al had prijsgegeven. Maar nee hoor, nergens te vinden nog. Heel goed hoor Rutger, je hebt niet voor niets tien pogingen ondernomen om tot de perfectie te komen.

 Ik zie het voor me, Rutger - in het dagelijks leven verpleegkundige - die alles tot op de gram afweegt, oventemperaturen en baktijden tot op de seconde bijhoudt op zo'n kaart waarop hij ook de hartslag en bloeddruk van zijn patiënten noteert. Niets laat hij aan het toeval over, zo bewees hij ook al tijdens zijn deelname aan het bakprogramma. Zou ik zijn stem horen in de uitslaapkamer van een ziekenhuis, ik zou me nergens meer druk over maken en me, aangenaam verdoofd, weg laten zweven in een droom van smeltende chocola. Maar al met al had ik nog geen recept.

 Ik nam dus mijn toevlucht tot het boek Feest van Nigella Lawson. Met haar als narcoseverpleegkundige zou ik me iets minder veilig voelen dan bij Rutger, want Nigella werkt bij voorkeur op het oog en op gevoel. Bovendien staan in zo'n ziekenhuis overal verdovende middelen voor het grijpen en ook daar schijnt deze zwoele zuster nog weleens van te willen snoepen. Maar het resultaat in de keuken is er niet minder om. Ze kijkt, ze ruikt en voelt of het gebak perfect is. Want, schrijft ze terecht: het verschil tussen een lekker kleffe en een droge brownie is maar enkele minuten.Ingrediënten


      Voor een brownievorm van
      28 x 19 centimeter:  

  • 180 gr ongezouten boter

  • 180 gr pure chocola

  • 3 eieren

  • 175 gr suiker

  • halve eetlepel vanille-extract

  • 115 gr bloem

  • halve theelepel zout

  • ong. 100 gr. witte chocola, in stukjes gehakt

  • evt. poedersuiker


Bereiding

Stap 1


Bekleed de bakvorm met bakpapier. Nadat je het bij de hoeken hebt omgevouwen, kun je het vastzetten met een paperclip of met een paar nietjes, zodat het blijft zitten.


Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter en chocola smelten in een pan met dikke bodem (Nigella) of au-bain marie (Rutger, ongetwijfeld). Ik geef de voorkeur aan de laatste methode, omdat je dan zeker weet dat het niet aanbrandt. Laat dit iets afkoelen.


Stap 3


Klop intussen in een maatbeker de eieren los met de suiker en het vanille-extract. Klop er het chocolade-botermengsel door. Spatel daarna de bloem en het zout erdoor. Roer als laatste de stukjes witte chocola erdoorheen.

Stap 4


Giet het mengsel in de bakvorm. Bij de hoeveelheid en bakvorm die ik gebruikt heb, werden de brownies niet zo hoog: iets meer dan 2 cm. Een oventijd van 23 minuten bleek precies goed. Vallen ze dikker uit, dan zal de oventijd iets langer zijn, houd dan 25 minuten aan.


Stap 5


Laat afkoelen en snijd in vierkante stukken, bestrooi eventueel met poedersuiker.