GRATIN VAN COURGETTE, AARDAPPEL EN TIJM

Gastvrij
onthaal


Een van de etappes van onze fietsvakanties eindigde in het Noord-Franse plaatsje Hornaing, een plaatsje van ongeveer 3500 inwoners. Geheel tegen onze gewoonte in hadden we via Airbnb een privékamer bij een verhuurder besproken. Het was de enige aanbieder in de omgeving, niet zo gek als de enige attractie op het oog een schoorsteen is van een al jaren geleden gesloten energiecentrale. Onze gastvrouw Virginie, een jonge moeder van twee jongetjes, begroette ons enthousiast. De fietsen mochten in de garage naast de auto gemanoeuvreerd worden.

Mijn opmerking dat we nog op de fiets weg zouden moeten voor het avondeten, wuifde ze weg: ,,O, ik heb een gratin aux courgettes gemaakt.'' Inderdaad, in de keuken, waar we een koel drankje kregen aangeboden, stond de ovenschotel al klaar. En aangezien we 80 km hadden gefietst, haalde onze gastvrouw nog hamburgers uit de vriezer voor extra

calorieën. Hoe we ze wilden, medium, of liever bien cuit? Over gastvrij onthaal gesproken! We mochten ook nog gebruikmaken van haar wasmachine en droger, wat we maar al te graag deden na anderhalve week leven uit twee fietstassen. Ze liet ons ook de moestuin zien, waar die courgettes groeiden, en ook de frambozen die we bij het ontbijt kregen voorgezet.

Ondertussen kletste ze honderduit in rap Frans, mijn verzoek om niet te snel te spreken steeds weer vergetend. De courgettegratin was heerlijk: met zijn drietjes hadden we de vierpersoons schotel zo op, waarbij Virginie slechts een bescheiden kwart voor haar rekening nam.

Uiteraard gaven we onze gastvrouw een klinkende recensie op Airbnb en een flinke fooi, want voor slapen, dineren, ontbijten, wassen en drogen betaalden we nog geen 50 euro in totaal. En helemaal gratis deed ik ook nog een recept op voor een heerlijke courgettegratin. Vegetarisch, met wat extra kaas, maar eventueel te combineren met een lekkere hamburger of een ander stukje vlees of vis. 


Ingrediënten

 

     

  • Twee courgettes

  • ong. 800 gram vastkokende aardappelen (je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes nemen)

  • 250 kookroom (light evt., als je niet hoeft te fietsen)

  • 100 gram gruyère of geraspte belegen kaas 

  • paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes

  • 2 tenen knoflook

  • peper en zout

  • boter om in te vetten

Bereiding

Stap 1


Schil de aardappels en kook ze eventjes kort voor, vijf tot tien minuten. (Of gebruik dus kant-en-klare aardappelschijfjes). Snijd ze in plakjes. Verwarm de oven voor op 190 graden.Stap 2

Was de courgettes en snijd ook die in plakjes. 

Stap 3


Meng de kookroom met de fijngehakte knoflook (of geperst, nog beter), de tijm en peper en zout naar smaak. Giet over de aardappel- en courgetteplakjes in de schaal.


Stap 4

Verdeel de geraspte kaas erover en zet in de oven. Na ongeveer 40 minuten is het gerecht gaar en goudbruin.