RISOTTO MET SPINAZIE, TOMAAT EN GAMBA'S

Lekker langzaam


Soms vind je de inspiratie voor een gerecht gewoon achter op een pak. Een aangebroken pak risottorijst van Lassie in mijn geval. Risotto met spinazie, tomaat en gamba's, dat leek me wel een lekker recept voor een warme zomerdag. Roeren in een pan risotto is iets waar je, als je de tijd hebt natuurlijk, helemaal zen van wordt. En toevallig had ik gisteren de tijd. Volgens het pak had ik 18 minuten 


nodig, maar in tegenstelling tot bij snelkookrijst kun je bij risotto niet simpelweg je kookwekker zetten. Je moet roeren, bouillon bijvoegen, roeren en proeven. Totdat de rijstkorrels gaar zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben. Ook heb je eigenlijk altijd meer bouillon nodig dan je van tevoren denkt.
Als de risotto bijna klaar is, is het zaak snel te handelen met de rest van de ingrediënten.

Immers: risotto wacht niet op de gasten, maar de gasten wachten op de risotto, zoals de Italianen zeggen. 

En de risotto wacht ook liever niet totdat je de spinazie hebt laten slinken en de gamba's hebt gebakken. Ik had geluk: J. kwam net thuis en deed dit voor me, terwijl ik ontspannen verder roerde. Hij zette ook nog een glas rosé voor me neer, uit de fles die ik al had geopend om een scheut in de pan te gieten. Heb je dat geluk niet, zet dan het vuur onder de risotto laag en vergeet niet  te blijven roeren en proeven. Anders laat je de rijst nog net aanbranden of te papperig worden en dan is je hele zen-moment voorbij.


Ingrediënten

 

 • 300 gram risottorijst

 • 4 tenen knoflook

 • olijfolie
 • 1 ui

 • flinke scheut witte wijn of rosé, wat je in huis hebt of open hebt staan

 • 300 gram verse spinazie

 • 3 grote tomaten, in kleine blokjes

 • 300 gram grote (wok)garnalen, rauw en gepeld

 • chilivlokken

 • parmezaanse kaas op pecorino, geraspt

 • (ruim) een liter groentebouillon, gewoon van een blokje

  Bereiding

  Stap 1


  Zet de bouillon klaar, met een pollepel erin. Zorg ook dat alle andere ingrediënten klaarstaan, plus een wok met olie erin.


  Stap 2


  Snipper de ui en de knoflook, houd de helft van de knoflook apart. Fruit de ui en knoflook een paar minuten in de boter. Voeg daarna de rijst erbij en roer om, tot alle korrels glanzen.
  Giet dan een flinke scheut wijn in de pan en roer even om tot het meeste vocht is verdampt.


  Stap 3


  Giet nu steeds een lepel bouillon bij de rijst en roer totdat het vocht is opgenomen. Blijf dit herhalen, zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. Dit duurt bij elkaar echt wel langer dan 18 minuten, misschien wel een halfuur. Roer, giet en proef tot de rijst bijna gaar is.

  Stap 4


  Zet het vuur onder de risotto laag en verhit wat olijfolie in de wok. Laat hierin de spinazie slinken. Houd intussen de risotto goed in de gaten, roer en voeg zo nodig weer bouillon bij. Schep de spinazie met een schuimspaan uit de wok en zet apart. Giet eventueel overtollig vocht uit de wok.


  Stap 5


  Proef of de risotto gaar is. Zo ja, voeg dan de tomaat en spinazie toe aan de risotto en laat nog eventjes doorwarmen, de tomaten zijn immers koud. Zet het vuur uit. Verhit wat olie in de wok met de rest van de knoflook, doe hier de garnalen bij en strooi er wat chilivlokken over. Bak de garnalen kort, 1 minuut per kant is waarschijnlijk genoeg. Als je ze te lang bakt, worden ze rubberachtig.  


  Stap 6


  Roer nog een handje geraspte pecorino of parmezaan door de risotto en schep de risotto op borden. Verdeel de garnalen erover en strooi er nog wat kaas overheen.