KWARKTAART MET PORT EN STOOFPEERTJES 

Consult bij de taartendokter


Collega Renate stond aan mijn bureau met twee volle plastic tassen: een met appels en een met stoofpeertjes. Ze verzekerde me dat ze zelf nog genoeg over had, uit de boomgaard van haar familie. Opgetogen nam ik de buit mee naar huis. De appels, (te zuur om zo op te eten, had ze er nog bij gezegd), verwerk ik wel in een taart, of net als de vorige keer in appelmoes. Maar die stoofpeertjes? Ik vind ze heerlijk, maar in de praktijk ben ik thuis de enige die er echt serieus van eet. 


De rest - sowieso geen toetjeseters neemt één peertje, zegt 'lekker hoor' en gaat over tot de orde van de dag.
Misschien kon ik die stoofpeertjes verwerken in een taart, een kwarktaart bijvoorbeeld. Even googelen, en bingo: daar vond ik precies wat ik zocht, en wel op de site van bakproductengigant Dr. Oetker. Voor het gebruiken van zo'n kant-en-klaarpak van de taartendokter hoef je je heus niet te schamen, zeker niet als je al een tas vol peertjes hebt staan schillen en die op een laag vuurtje gaar hebt laten stoven. Bovendien kun je er je eigen draai aan geven. Het recept gaf de suggestie de peertjes te

 koken in glühwein, een interessante optie, die ik in de donkere dagen voor kerst zeker eens zal proberen. Ik heb ze deze keer laten stoven in water met port; van een deel van het stoofvocht heb ik vervolgens een geleilaagje gemaakt voor op de taart. Met een stoofperenwaaiertje maak je het helemaal af. De taart vond gretig aftrek (tip: serveer als dessert met een klein glaasje port erbij) en de stoofpeertjes waren dus binnen een mum van tijd op. Dat wil zeggen: er stond nog een klein schaaltje in de koelkast, maar dat kon ik in mijn eentje wel op. Een lekker toetje, en nog gezond ook. Toch, dokter?


Ingrediënten


         

  • Ongeveer een kilo stoofpeertjes

  • Ongeveer 300 ml port

  • 3 eetlepels suiker

  • 1 pak kwarktaartmix naturel van dr. Oetker

  • 450 gram vanillekwark

  • 250 ml slagroom

  • 2,5 blaadje gelatine

  • kaneel

  • paar eetlepels paneermeel

Bereiding

Stap 1


Giet de peren af, bewaar het kookvocht. Laat de peren goed uitlekken, bijvoorbeeld in een zeef. 


Stap 2


Maak de kwarktaartbodem volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar meng daar 2 flinke theelepels kaneel doorheen.

Strooi wat paneermeel over de bodem, om te voorkomen dat die te vochtig wordt.

Stap 3


Dep de peren droog en schik ze met de bolle kant naar boven op de taartbodem. Maak de kwarkmix volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk die eroverheen. Laat 2,5 uur in de koelkast opstijven.


Stap 4

Maak de geleilaag: week 2,5 blaadje gelatine in koud water. Verwarm 300 ml kookvocht van de peren in een pannetje, knijp de blaadjes gelatine uit en laat ze oplossen in het kookvocht. Laat het gelatinemengsel iets afkoelen. Giet het mengsel voorzichtig over de taart. Laat vervolgens weer 90 minuten in de koelkast opstijven.


Stap 5

Snijd een stoofpeertje met een scherp mesje een aantal keer in, tot net onder het steeltje, en leg het als een waaiertje op de taart.