REIBEKUCHEN MET GEROOKTE ZALM

Onthoud de Aviko-truc


Tijdens een weekendje Berlijn maakte ik ooit kennis met Kartoffelpuffer. In zo’n hip eetcafeetje in de wijk Prenzlauer Berg kregen we voor een luttel bedrag een bord met daarop salade, krokant gebakken aardappelkoekjes en plakjes gerookte zalm. Simpel, maar superlekker. Weer thuisgekomen – de magneetjes met die geinige Berlijnse Ampelmӓnnchen zaten nog maar net op de koelkast

– probeerde ik ze na te maken. Aardappels raspen, mengen met ui, ei en een beetje bloem en dan bakken in een flinke laag hete olie. Het ging 

goed, maar wat een gewalm en gespetter! Veel vaker kwam daarom de prefab-variant op tafel: röstirondjes uit de oven, met diezelfde plakjes zalm erop en salade erbij. Met een sausje van yoghurt, een beetje mayo en wat ragfijn gesneden augurk en/of groene kruiden. Bij elkaar vijf minuten werk, hooguit: de oven doet de rest. Ik kan het van harte aanbevelen, vooral ook omdat er bij de kinderen een gejuich opging (én nog steeds gaat) als die zak bevroren aardappel uit de vriezer kwam. En soms komt het wel eens heel goed uit, bijvoorbeeld als je met genoemde kinderen de hele middag hebt doorgebracht in een zwembad vol gillende kinderen/bloedhete 

Primark/overbevolkte open dag van een onderwijsinstelling naar keuze (chronologische volgorde). Maar niet zo lang geleden heb ik de gulden middenweg gevonden tussen de verse en de diepvriesvariant: Reibekuchen, gebakken in de oven. Aardappels raspen moet nog steeds, maar dat is eigenlijk best een leuk klusje. Ik kan het sinds kort ook doen met een van de hulpstukken van onze mooie Kitchenaid-machine, maar met een doodgewone handrasp (of zo’n raspmolentje, een keer door J. uit nostalgie aangeschaft) gaat het ook prima. Gewoon een keer proberen, het is echt de moeite waard. En houd die Aviko-truc in het achterhoofd, daar kun je nog veel plezier van hebben.   



Ingrediënten

 

     

  • 800 g vastkokende aardappels, geschild

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 ei, losgeklopt

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • 600 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken

  • 400 gram gerookte zalm

    Voor de saus:

  • 2 augurkjes

  • 100 ml yoghurt
  • 1 à 2 lepels mayonaise
  • paar takjes peterselie, dille of bieslook
  • peper en zout

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 200 gr. Rasp de aardappels grof en druk goed uit in een zeef.


Stap 2

Meng de geraspte aardappel met de gesnipperde ui, de bloem, het ei, de olie, zout en peper.


Stap 3


Bekleed een bakplaat met bakpapier (of 2 bakplaten bij een kleinere oven). Maak  met 2 lepels 20 tot 24 bergjes op de bakplaat, druk ze wat platter en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Stap 4


Maak intussen de saus: meng de yoghurt met de mayonaise, de fijngehakte augurk en gesnipperde kruiden. Maak de saus wat vloeibaarder met een klein beetje water en maak op smaak met peper en zout.


Stap 5

Serveer de aardappelkoekjes met plakjes gerookte zalm. Geef de saus er apart bij. Lekker met een salade.