PERZIKTAART MET POLENTA

Sap tot op de bodem


Om te illustreren hoe voordelig de ingrediënten voor onderstaand recept zijn, googelde ik even de prijs van perziken op sap bij de Lidl, want daar had ik ze gekocht. Tot mijn verrassing belandde ik op de consumentensite Klacht.nl, waar een klant zijn beklag deed over een blik perziken dat hij (of zij) bij Lidl had aangeschaft, maar dat alleen vocht bleek te bevatten. 'Alleen maar perzikensap, tot op de bodem. Ik kon moeilijk met dat blik terug naar Lidl gaan en het daar uitleggen…Ik wou niet voor schut staan als ze me niet zouden geloven.' Een wrang voorbeeld van de kleine consument, in een hoek gedreven door het grootwinkelbedrijf. Het team van Klacht.nl was er dan ook meteen mee aan de slag gegaan,


lees ik daaronder: Brenda stuurde de Lidl een mail en Barbara meldt dat de supermarkt de klacht in behandeling heeft genomen. Maar dat is al twee maanden geleden, staat erbij, en sindsdien is er geen actie op het perzikfront. Antoinette Hertsenberg van Radar had die filiaalmanager allang aan zijn oren naar het magazijn getrokken om een nieuw blik (1,29 euro overigens) te halen voor deze klant, denk ik. Of beter nog: een hele tray blikken, om het een beetje goed te maken.
De kans dat u dit ook gebeurt, lijkt me verwaarloosbaar: ik heb het nog nooit meegemaakt met welke conserven dan ook. En het is meteen ook het enige wat mis kan gaan bij onderstaand recept, dat wat mij betreft valt in de categorie 'minimale inspanning, groots effect'.
Ik weet het, perziken en nectarines liggen nu volop voor het grijpen in de


supermarkt en bij de groenteman. Toch koop je voor onderstaand recept het best een blik halve perziken op sap: Je gebruikt het vocht namelijk ook. En nog een voordeel: de gepelde vruchten hoef je alleen maar met een scherp mesje in partjes te snijden. Het is sowieso een gemak-dient-de-mens-recept, afkomstig uit het boek Feest van Nigella Lawson. Ik heb de verhouding cake-perzik wel wat aangepast, om de taart iets minder machtig te maken. De helft van het beslag uit haar recept blijkt genoeg voor een springvorm van 24 of 26 cm, of voor twee kleine vormpjes, zoals ik heb gebruikt. Het leuke is dat de taarter ook nog eens mooi uitziet, terwijl hij echt supersimpel te maken is. Bovendien kun je bijna alle ingrediënten op voorraad hebben. Dus haal maar meteen een paar blikken perziken in huis, voor het geval dát.


Ingrediënten


  • Een groot blik perziken op lichte siroop (uitlekgewicht 480 g)

  • 90 gr polenta

  • 105 gr bloem

  • 190 gr suiker

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 1,5 dl zonnebloemolie

  • 1,5 dl van het vocht van de perziken 

  • 2 grote eieren

  • evt. een scheutje Grand Marnier

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met een beetje zonnebloemolie. Laat de perziken uitlekken en bewaar het vocht.


Stap 2

Snijd de halve perziken in partjes en leg ze in een mooie waaiervorm op de bodem van het bakblik.


Stap 3
Meng de polenta, bloem, suiker en bakpoeder in een kom. Meet in een maatbeker de olie en het vruchtensap af en klop er de eieren door. Voeg evt. een scheutje Grand Marnier toe. Klop dit vochtige mengsel door de droge ingrediënten en giet het beslag over de perziken in de vorm.

Stap 4


Zet de taart ongeveer 3 kwartier in de oven, test met een satéprikker: als die er droog uit komt, is het gebak gaar. Het gebak is goudbruin, voelt veerkrachtig aan en begint los te komen van de rand. Het kan zijn dat je de vorm tijdens het bakken met aluminiumfolie moet bedekken, omdat de taart te donker wordt.


Stap 5


Zet de taart ongeveer 5 minuten op een rooster om iets af te koelen en stort hem dan op een schaal. Het kan zijn dat ondanks de olie hier en daar een plakje perziken blijft plakken. Niet erg: pak het voorzichtig uit de vorm, met een mesje eronder bijvoorbeeld, en leg het op zijn plek. Heb ik ook gedaan, je ziet er niks meer van, toch? De taart is het lekkerst als hij nog warm is, maar koud smaakt hij ook prima.