Oranjeliefde

 

Ik ben dol op pompoensoep. Niet alleen om het te eten, maar ook om het te maken: zelfs het schillen en snijden vind ik een heerlijk klusje. Laat mij maar klieven en hakken, terwijl de herfstregens tegen de ramen slaat, Straks heb ik een pan heerlijke oranje soep en een batterij gevulde diepvriesbakjes ernaast. Toch kom ik  


geregeld mensen tegen die ervan griezelen. Onze klusjesman bijvoorbeeld, die bij ons de badkamer en het toilet kwam verbouwen. Hij gooit de pompoenen die zijn vrouw jaarlijks met kaarsjes bij de deur zet na Halloween snel weg, vertelde hij, uit angst dat ze op het idee komt er soep van te maken. Pompoensoep kán melig en flauw zijn en als het dan ook nog eens niet goed warm is, kun je er 

ongetwijfeld een trauma aan overhouden. Maar als je met de juiste toevoegingen een kick aan deze heerlijke herfstgroente geeft, wat overigens helemaal niet moeilijk is, eet je er je vingers bij op. Onze klusser vluchtte snel naar boven voordat ik hem kon laten proeven, maar geloof me, deze soep is echt erg lekker. Het recept heb ik van mijn zus Astrid, die hem met kerst bij ons introduceerde.



POMPOENSOEP


Ingrediënten

 

  • 1 pompoen (ca. 1 kilo)

  • 2 blokjes groentebouillon

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 el olijfolie

  • 1 tl kerriepoeder

  • 1 blikje tomatenpuree

  • paar eetlepels roomkaas met knoflook en kruiden (Boursin of een ander merk)

  • cayennepeper

Bereiding

Stap 1


Snijd de pompoen in stukjes. Die met oranje schil hoef je niet per se te schillen, gewoon goed schoonboenen.


Stap 2

Fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Voeg de tomatenpuree en het kerriepoeder toe en laat even meefruiten. Voeg de pompoenblokjes toe, laat ze even meebakken en voeg ruim een halve liter water toe. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.


Stap 3


Pureer de soep, voeg de bouillonblokjes toe en eventueel nog wat water, tot de gewenste dikte. Voeg naar smaak roomkaas en cayennepeper toe.


Tip: garneer de soep met wat crème fraîche of Griekse yoghurt, verse koriander en cayennepeper. Lekker met Turks brood.