SALADE VAN MAKREEL EN SINAASAPPEL

Makreel op chic


De makreel is wat mij betreft een van de lekkerste vissoorten. Een gerookt exemplaar is sowieso al heerlijk, alleen met een beetje peper en zout. Bij de viskar op de zaterdagse markt twijfel ik altijd even: een broodje haring of toch makreel? En dan wordt het uiteindelijk altijd het laatste. Af en toe

nemen J. en ik een hele makreel mee uit de supermarkt, zo eentje met dekop er nog aan. Om zelf te fileren en dan ook zó op brood te doen, of om er een lekkere salade mee te maken. Deze bijvoorbeeld, met aardappeltjes, bleekselderij en sinaasappel, een bijzonder lekkere combinatie. Een ideaal koud hoofdgerecht voor een zomerse dag. Maar een kleine hoeveelheid (bijvoorbeeld gepresenteerd in een glaasje), kan 

ook een prima voorgerecht zijn voor een (kerst)diner. Garneer het gerechtje dan met wat draadjes sinaasappelschil (maken met een zester) en een dun stengeltje bleekselderij mét blad, dat je er rechtop in zet. Of gebruik het brede uiteinde van de stengels bleekselderij (je hebt toch geen hele stronk nodig) als ‘amuselepels’ en leg daar een schepje salade op. Is dat een chic hapje of niet?


Ingrediënten

 

Hoofdgerecht voor 2 personen of voorgerechtje voor 4 tot 6 personen:


  • 600 gram (mini-)krieltjes

  • 1 sinaasappel, schoongeboend

  • 1 hele makreel

  • 2 eetlepels mayonaise

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • 3 stengels bleekselderij, in smalle reepjes. Houd de blaadjes, of (bij voorgerecht) de bovenste stukjes met blad apart.

Bereiding

Stap 1


Kook de krieltjes gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.


Stap 2


Maak intussen de makreel schoon en verdeel de vis in stukjes.


Stap 3


Rasp de schil van de sinaasappel (voor de garnering eerst wat draadjes trekken met een zester) en pers de vrucht uit.

Stap 4


Meng de mayonaise met de crème fraîche, de sinaasappelrasp en het sap. Voeg naar smaak peper en zout toe.


Stap 5


Voeg de stukjes vis en bleekselderij toe aan de sinaasappelsaus en schep om, schep daarna de krieltjes erdoor. Garneer met het selderijblad en de draadjes sinaasappelschil.