Afgelopen donderdag was het de dag van de Franse taal. Om dit te vieren konden leden van de Alliance Française (moi aussi) gratis een bestandje downloaden met typisch Franse recepten, zoals tartiflette (gerecht met aardappel en kaas), quiche lorraine, Bretonse crêpes en clafoutis (Frans kersentaartje). Ook de
klassieker onder de klassiekers, detarte tatin, ontbrak natuurlijk niet. De woorden tarte tatin bleven rondzingenin mijn hoofd. Het klinkt alleen al zo lekker! En bovendien klinkt iedereen die het uitspreekt héél even echt Frans, meestal zoals de Franse kookgek Alain Caron. (J. kan mij erg aan het lachen maken door op zijn Alain Carons te vragen: 'Hou jij van tagten bakkén?')
Dus toen mijn zus afgelopen weekend met haar man bij ons kwam eten, wist
ik meteen wat het toetje moest worden. Maar uiteindelijk koos ik toch voor een recept van Jamie Oliver: ik wilde er namelijk eentje maken met peren en Jamie heeft in zijn kookboekKook met Jamieeen erg lekker recept met peer, gember, amandelen en tijm. Dus: excusez-moi, les enfants de la patrie! Maar, bedenk: het Franse erfgoed wordt door deze Brit toch ook maar mooi omarmd én gepromoot, want het taartje was vraiment délicieux. Bon appétit!
100 gram suiker
1 vanillestokje, gesplitst, het merg eruit geschraapt
3 stevige peren
20 gram boter
een halve theelepel gemberpoeder
een handvol gehakte amandelen, geroosterd
5 à 6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
1 ei
theelepel melk
een paar verse takjes tijm
.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de suiker, de vanille en 1 dl water in een ovenvaste koekenpan en breng het aan de kook. Laat de siroop inkoken tot het een bruine kleur heeft. Niet roeren!
Snijd elk van de peren in zes partjes. Leg de stukken peer in de karamel en hussel voorzichtig. Roer de boter erdoor en laat het zaakje nog 5 minuten inkoken tot je een dikke saus hebt. Zet de pan voorzichtig van het vuur en strooi het gemberpoeder en de amandelen erover.
Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een dunne lap die iets groter is dan je koekenpan. Meng het ei met de melk. Leg het deeg over de peren en stop het aan de randen in. Gebruik hiervoor een spatel, zodat je niet je handen brandt aan de karamel!
Kwast het deeg in met het eimengsel. Zet de pan 20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Om de taart te storten moet je een bord of platte schaal omgekeerd op de pan leggen en deze stevig vasthouden met een ovenwant. Keer het geheel voorzichtig, maar snel om, zonder dat de vloeibare karamel eruit loopt. Strooi er wat tijmblaadjes op en serveer met wat lobbig geklopte slagroom.
Iets aangepaste versie van een recept uit Kook met Jamie