,,Heee, halloooo, wat een verschríkkelijke kou hè? Ben net een weekje naar Ibiza geweest, komt wel even hard aan hoor. Pas op, pas op, pas op, deze lasagnes zijn nog heet, wacht, ik zet ze even aan de kant. Wat kan ik voor je doen. Risotto? Oooo, waar eten we en hoe laat kan ik aanschuiven? Hahahahaha… Hoe ga je ’t doen? Met groene asperges en zalm, zoooo, nou jij gaat alvast lekker het voorjaar in.
Aspergepuntjes op het laatst erbij doen hè. Ja, welke risotto? Die arborio had je dus de vorige keer? Dat is eigenlijk de gewone, met een vrij ronde korrel. Deze heeft een wat langere korrel, weet je wat, ik zou gewoon een keer lekker deze doen. Is ook wat zachter, heerlijk bij die zalm en de knapperige asperges. Groentebouillonnetje doe je erbij? Nóóit kippenbouillon hè. Wat ook hééél lekker is: porcinibouillonnetje, doe je wat mij betreft gewoon Hollandse champignons erbij,
maar een smáák…Maar is meer voor de herfst. Witte wijn erin? Jaaaa, lekker meteen scheutje in de pan doen, eerst uitje fruiten natuurlijk, rijst er even doorheen roeren, dan die wijn erbij, gaat die rijst lekker van open. Geraspte citroenschil, doe je dat er ook door? Doen hoor, héérlijk bij die zalm. Parmezaan had je nog? Bij vis eigenlijk geen kaas hè, is de regel, maar god meid, als je ’t lekker vindt…Dat was het zo? Nou succes hè, eet smakelijk….Nou, de kou weer in, handschoenen aan hoor, ciaaaoooo!’’
350 gram arboriorijst of carnarolirijst (iets grotere korrel)
500 gram groene asperges, onderste houtige stukje afgesneden
1 ui
50 gram boter
Parmezaanse kaas
scheutje witte wijn
1,5 liter groentebouillon
rasp van 1 citroen
4 moten zalm (evt. uit de diepvries, wel eerst laten ontdooien)
(vloeibare) bakboter om de vis in te bakken
versgemalen peper
zout
Kook de asperges in de bouillon in 5 à 10 minuten beetgaar (hangt af van de dikte van de asperges). Haal ze er met een schuimspaan uit, laat uitlekken, snijd de punten eraf en snijd de stelen in kleine stukjes.
Stap 2
Breng de bouillon aan de kook. Smelt 25 gram boter in een pan, doe er de ui bij en fruit 5 minuten op laag vuur, roer af en toe. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels glanzen. Giet er eerst een scheutje wijn bij, dan een soeplepel bouillon en roer tot al het vocht is opgenomen.
Ga op die manier door en blijf roeren tot de rijst beetgaar is geworden. Dit duurt zeker wel 20 tot 25 minuten.
Stap 3
Roer er 25 gram boter door, de geraspte citroenschil en de asperges. Laat het gerecht nog heel even staan, zodat het smeuïg wordt. Bak intussen de zalmmoten, bestrooid met peper en zout in een paar minuten (net) gaar. Dien op met Parmezaanse kaas.