BRUSCHETTA MET TOMAAT EN BASILICUM

Niets meer aan doen


Een paar jaar geleden waren we met de kinderen in Rome. We hadden een appartement vlak bij het Sint-Pietersplein en als we daarnaartoe liepen, kwamen we langs het terras van een klein restaurant. Een innemende ober kletste ons daar op de eerste avond vakkundig naar een tafeltje. Hij staat in ons fotoboek, want hij maakte per ongeluk eerst een selfie 

toen hij ons, op verzoek, op de foto zette. Het eten was zo lekker dat we er tijdens de vier dagen dat we er waren, nog twee keer terugkwamen. Ook was het heerlijk dat we door een soort sprinklerinstallatie werden besproeid met een ragfijne waternevel, want de temperaturen stegen in de stad - het was eind juli - tot grote hoogten. We aten er voor een schappelijke prijs We aten er voor een schappelijke prijs geweldige inktvisringen en prima pasta's en pizza's. De tiramisu was er volgens de kinderen toch nog iets lekkerder dan thuis en dat verbaasde

me niet, want ik had canoli genomen en die was, geheel in stijl met de locatie, goddelijk. Toen ik na afloop ging googelen, bleek mijn toetje er exact zo uit te zien als op de foto's: een buisvormig wafeltje, gevuld met room, aan beide kanten bestrooid met chocoladekorrels. Italianen weten: aan een perfect recept moet je niet sleutelen. Dat geldt ook voor de bruschetta die we er bestelden: met tomaat, olijfolie en basilicum. Eveneens een klassieker, perfect in al zijn simpelheid. Ook heel erg makkelijk thuis te maken: een prima voorgerecht of hapje bij een glas wijn.


Ingrediënten


  • 1 stokbrood

  • 3 à 4 grote rijpe tomaten

  • wat blaadjes basilicum

  • 1 flinke teen knoflook

  • zout en peper

  • olijfolie


Bereiding

Stap 1


Snijd het stokbrood in grote schuine plakken. Laat die onder de grill in de oven in een paar minuten lichtbruin roosteren, keer halverwege om. Ik leg de plakken stokbrood zelf altijd tussen de contactgrill, het apparaat waar we ook de tosti's in maken, dat gaat lekker snel.


Stap 2


Snijd intussen de tomaten in blokjes.

Stap 3


Als de broodjes geroosterd zijn, wrijf je met de teen knoflook over de bovenkant van elk stukje. Door de warmte en het ruwe oppervlak van het brood smelt de knoflook helemaal weg, je wrijft de teen dan ook (bijna) helemaal op.


Stap 4


Verdeel vervolgens de blokjes tomaat erover, wat blaadjes basilicum, al of niet in stukken gescheurd of fijngehakt. Sprenkel er wat olijfolie overheen en bestrooi met wat peper en zout. Niks meer aan doen!