Het onderstaande recept heb ik overgehouden aan een bezoek aan Kunsthal Kookt in Rotterdam. Er zijn een paar edities geweest van dit kookfestijn, dat om het jaar werd gehouden. De allereerste keer was wat mij betreft ook de leukste editie. Er waren gekke dingen te proeven, zoals bijvoorbeeld gefrituurde insecten, en ik wist er de hand te leggen op een set AD-pannenlappen. Kortom:de glamour was er nog ver te zoeken. Hoe anders was dat tijdens
mijn laatste bezoek, toen dechampagne rijkelijk vloeide en vastgoedtypes oesters slurpten onder de crèmekleurige parasols op het terras, gesponsord door Schmidt Zeevis. Maar elke keer was er weer genoeg te beleven en te proeven. Er was een doorlopende kookdemo in helaas wat gehorige collegezalen. Culinair geïnteresseerde BN’ers liepen er in het wild rond. Maar het ging natuurlijk om de kraampjes met allerlei ambachtelijke (streek-)producten, zoals broden, olijfolie, wijn, chocola, koffie en nog veel meer. Hier deelde een olijvenverkoopster stokbroodjes
tapenade uit die ze net vers had gedraaid in de keukenmachine, daar stond een gewichtig kijkend heerschap frambozen te vullen met tien jaar oude balsamicoazijn. Bij het kraampje van een kaasboerderij kreeg ik een stukje hartige taart met blauwe kaas met sperziebonen, met het recept op een kaartje erbij. Het bleek een heerlijk, pittig hapje, dat ik inmiddels thuis al vaak heb nagemaakt. De blauwschimmel-geitenkaas die de basis vormde voor het origineel is bij mij in de buurt niet te krijgen, maar een ander blauw kaasje naar keuze voldoet ook prima.
6 eieren
150 gr blauwschimmelkaas
300 gr sperziebonen
1 bosje bladpeterselie
5 tenen knoflook
1 ui
150 ml crème fraîche
6 velletjes bladerdeeg (ontdooid)
Maak de sperziebonen schoon en blancheer ze 3 minuten.
Stap 2
Klop de eieren los met de crème fraîche, fijngehakte bladpeterselie, peper en zout. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Stap 3
Bedek een 28 cm grote taartvorm met bakpapier en bekleed hem vervolgens met het bladerdeeg. Stapel de bonen gelijkmatig in de vorm. Giet het eimengsel eroverheen en bedek dit met de verbrokkelde kaas.
Stap 4
Strooi tot slot de ui en knoflook over de taart en bak deze in een op 170 gr voorverwarmde oven.