KIPROLLETJES MET SALIE EN SERRANOHAM

Als onkruid


Zelf kruiden in je tuin zetten is echt een goed idee, maar ze gedijen niet allemaal even goed. Peterselie en koriander worden snel opgegeten door de vogels en voor basilicum is het snel te nat of te droog of te heet of te koud. Bieslook gaat meestal goed, maar alleen in de lente en zomer en als je er niet regelmatig van knipt,  


schiet het door en vormen zich dikkestelen met paarse bloemen. Voor rozemarijn en tijm hoef je echter absoluut geen groene vingers te hebben, die zijn nauwelijks kapot te krijgen en je hebt er het hele jaar plezier van. Ook salie groeit als onkruid, bij mij overwoekert deze plant zelfs alles wat eromheen staat. Salie heeft een uitgesproken smaak. . Het is niet alleen aromatisch, maar zou vet eten ook beter verteerbaar

maken. Salieboter is in elk geval erg lekker in combinatie met pasta.
Een klassieker is ook de saltimbocca, kalfsschnitzel met parmaham en salie. Een variant daarop zijn deze kiprolletjes. Het recept, uit het  onvolprezen kookboek De Zilveren Lepel, schrijft pancetta voor, maar bij ons in Suburbia is dat niet altijd te krijgen.Geen nood, met parmaham of serranoham gaat het gelukkig ook prima.


Ingrediënten

 

     

 • 500 gram kipfilet

 • Verse salie, circa 15 blaadjes

 • pakje serranoham (vleeswarenafdeling), ongeveer 115 gram

 • versgemalen peper

 • zout

 • olijfolie

  Bereiding

  Stap 1


  Snijd de kipfilets horizontaal door in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Dat is best even een lastig klusje, maar ik vind het makkelijker dan de kip platslaan tot de gewenste dikte, zoals in het kookboek staat. De plakjes worden niet allemaal even groot, maar dat maakt niks uit.

  Stap 2


  Bestrooi alle plakjes met zout en peper en leg op elke plak 1 of meerdere salieblaadjes, al naargelang de grootte. Rol eerst de kipfilet met daarin de salie op tot een rolletje en rol er daarna een plakje ham omheen. Zet vast met een cocktailprikker.


  Stap 3


  Bak de rolletjes gaar in de olijfolie. Afhankelijk van de dikte van de rolletjes duurt dit 5 tot 10 minuten.