Al jaren vieren wij kerst op kerstavond, vanuit praktische overwegingen: de hele club bij elkaar krijgen op een van de twee kerstdagen is ondoenlijk, als je een samengesteld gezin hebt.
Toen ik klein was, was kerstavond ook bijzonder: met het gezin gingen we eerst naar de nachtmis en werden we vervolgens in het huis van mijn oom, tante en oma verwacht voor een 'kerstontbijt' om middernacht. Daar waren tafels gedekt met het mooie servies en zilveren zoutvaatjes en suikerpotjes en andere snuisterijen, die alleen op hoogtijdagen uit de kast kwamen. Er stond kerstbrood klaar en broodjes met allerlei beleg.
Mijn zus, die ik vanmiddag sprak, herinnert zich ook nog pasteibakjes met ragout, met een beetje peterselie
eroverheen. En beschuit met muisjes, vanwege de geboorte van het kindeke Jezus. In de boter kerfden mijn tante en oma eigenhandig lammetjes, wist ze ook nog te vertellen. Dat wist ik niet meer, maar ik zie nog wel voor me hoe mijn oma op haar plak cake altijd dik roomboter smeerde, om te voorkomen dat die 'te droog' zou zijn. En die cake, die overigens absoluut niet droog was, was natuurlijk een stuk van de zelfgebakken tulband, het pronkstuk van de kersttafel.
Kerstmis is het feest van de nostalgie. Dus ik laat alle spectaculaire kersttoetjes en -taarten uit Allerhande en wat voor soort andere opruiende kooktijdschriften dit jaar even voor wat ze zijn en ga een tulband bakken. Niet zomaar een tulband, maar eentje die ik al eens eerder heb gemaakt, naar een recept van Johannes van Dam.
Sowieso de beste tip voor een ontspannen kerst: laat je niet meeslepen door welke kerstglossy
dan ook en zet gewoon iets op het menu wat je al eens eerder met succes op tafel hebt gezet.
De citroenrasp geeft de luchtige cake een heerlijk fris tintje en doordat je hem in de vorm laat afkoelen, blijft hij lekker smeuïg. Extra boter erop is dus ook niet nodig, ook al mag het natuurlijk wel. Nog een voordeel: hij hoeft niet in de koelkast, die toch al overvol is waarschijnlijk. Je kunt sterretjes van fondant (door kinderen laten) maken om hem te versieren, zoals ik de vorige keer heb gedaan, of hem gewoonweg bestrooien met poedersuiker.
Voor nog meer jaren-80-gevoel ga ik de tulband serveren met ijs, slagroom en de warme kersen die mijn moeder vroeger bij feestelijke gelegenheden op tafel zette. De ingrediënten zijn voor een kleine tulband, dus neem voor een grote vorm anderhalf keer de hoeveelheden.
90 gram bloem
20 gram maizena
80 gram koude roomboter
5 eidooiers
1 theelepel citroenrasp
100 gram fijne kristalsuiker
4 eiwitten
snufje zout
evt. poedersuiker voor garnering
.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de tulbandvorm in en bestuif deze met bloem.
Zeef de bloem, de maizena en het zout boven een kom.
Stap 3
Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met je handen door de bloem zodat een fijn kruimeldeeg ontstaat.
Klop in een andere kom de eidooiers met de citroenrasp en 25 gram suiker schuimig tot het bijna wit ziet.
Klop in een derde, vetvrije, kom de eiwitten op met zout en voeg beetje bij beetje de overige suiker toe.
Spatel als het eiwit stevig is het eidooiermengsel erdoor en vervolgens het bloem-botermengsel. Schep het beslag in de tulbandvorm.
Bak 25-30 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in de cake, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Bestuif de onderkant van de tulband met poedersuiker en stort hem op een vel bakpapier. Laat de tulband met de vorm eromheen afkoelen.