POMPOEN-CHUTNEY MET CASHEWNOTEN EN ROZIJNEN

Het mes erin


Sommige mensen worden helemaal zen door sudoku's, anderen door het inkleuren van mandala's en weer anderen zweren bij legpuzzels of yoga. Ik heb mijn eigen methode: geef mij maar een pompoen van twee kilo en een grootscherp mes.

Het enige echt lastige aan een pompoen schoonmaken is het begin. The first cut is the deepest, Nou, inderdaad. Zeker met zo'n groot exemplaar moet je maar gewoon je mes erin steken en dan proberen er rondom doorheen te komen. Daarbij 

moet je voorzichtig te werk gaan, want het risico bestaat dat, als je kracht zet, de punt van je mes ineens omhoogkomt aan de bovenkant, die je net met je andere hand vasthoudt. Een lelijke jaap in je handpalm, daar zit je niet op te wachten. Voorzichtig dus!

Is de pompoen in tweeën gekliefd, dan haal je met een lepel de pitten eruit. De leeggeschepte helften kun je vervolgens vrij makkelijk in plakken snijden, door ze met de bolle kant naar boven op de snijplank te leggen. Vervolgens leg je deze parten een voor een op de plank en snijd je de schil eraf. 

Voor de chutney heb je kleine kubusjes nodig, dus snijd je de partjes in plakken, deze weer in reepjes en die in kleine blokjes. Als dat geen onthaasting is… Ik had een kilo nodig, want ik wilde tweemaal het onderstaande recept maken. Dat bleek precies één helft te zijn. De andere helft ging, in grotere blokjes en geblancheerd, de vriezer in voor later gebruik. Na ook nog mijn mes door door de ui, gember en cashewnoten gejaagd te hebben, zette ik de pan op het vuur, met azijn, suiker, rozijnen, gembersiroop en kruiden. Moegesneden, maar voldaan.Ingrediënten


     Voor ongeveer 3 jampotten:


  • 1 ui

  • 500 g pompoen

  • 12 bolletjes gekonfijte gember, 

  • 100 g rozijnen

  • 100 g cashewnoten

  • 100 g donkere basterdsuiker

  • 150 ml (wittewijn)azijn

  • 100 ml gembersiroop

  • 1 theelepel kurkuma

  • kwart theelepel cayennepeper


Bereiding

Stap 1


Snijd de pompoen in kleine blokjes, snipper de ui, snijd de gekonfijte gember fijn en hak de cashewnoten grof.


Stap 2


Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een pan en roer even door. Voeg naar smaak zout toe. Breng alles op hoog vuur aan de kook, zet het vuur laag en kook de chutney ca. 50 minuten.

Roer geregeld en voeg als de massa te dik wordt een heel klein scheutje water toe. Blijft het juist wat te nat, haal dan de deksel van de pan, om het vocht iets te laten inkoken.

Stap 3


Zet het vuur uit, laat het mengsel wat afkoelen en proef, voeg zo nodig nog wat zout toe. Schep de chutney in schone jampotten, draai het deksel erop en bewaar ze op een koele plaats. Bewaar na het openen in de koelkast. Lekker bij een stukje kaas of op een boterham met kaas of kipfilet. Ook te gebruiken als smaakmaker in dressings.