MARMELADE
VAN SEVILLA-SINAASAPPELS

Lelijke eendjes


Sinds ik dit kookblog heb krijg ik de leukste tips en recepten toegespeeld van andere kookfanaten. Zoals van Mieke, die ik wekelijks zie inmijn Alliance Française-klasje. Deze keer tipte ze me over marmelade van Sevilla-sinaasappelen, die alleen te krijgen zijn in januari en februari. Een echt seizoensproduct dus. ,,Ze zijn heel bitter, hebben een dikke schil en 

heel veel pitten. En ze zien er niet zo mooi uit, klein en een beetje gebutst'', vertelt ze opgewekt. De lelijke eendjes onder de sinaasappels dus, die echter glorieus tot hun recht komen in de echte bittere Engelse marmelade.
Mijn zoektocht in mijn eigen woonplaats levert niets op, dus neemt Mieke bij haar eigen biologische groenteman De Kievit in Leiden een voorraadje voor me mee. De bereiding vergt wel enige planning, want het is

een driedaags proces. Dat wil zeggen: alleen het snijden van de vruchten is even werk, de rest bestaat vooral uit wachten, koken en weer wachten. En voor het inkoken van de marmelade op dag 3 en het vullen van de potjes moet je natuurlijk ook even de tijd hebben. Echt slow cooking dus, maar dan heb je ook wat: een aanrecht vol potjes heerlijk oranje spul, bitter als een Britse hoosbui en zoet als de Spaanse zon. 


Ingrediënten


     Voor tien kleine potjes:


  • 1 kg Sevilla-sinaasappelen

  • 1 grapefruit

  • 1 citroen
    (Gebruik onbespoten vruchten, want je eet de schil op.)

  • 1 kilo suiker


    extra nodig: lege jam- of groentepotjes (bijvoorbeeld van die minipotjes van mais of erwtjes): brandschoon gemaakt door ze af te wassen in de vaatwasser op 65 graden.

Bereiding

Stap 1


Dag 1: Boen de vruchten schoon, halveer ze en snijd ze in zeer dunne reepjes. Doe ze in een pan, voeg water toe totdat het net onderstaat. Zet een nacht in de koelkast.


Stap 2

Dag 2: Kook de vruchten een halfuur, zonder deksel op de pan en voeg daarna een kilo suiker toe. Laat vervolgens weer een nacht staan. Dit hoeft niet in de koelkast, vanwege de suiker die er nu in zit.


Stap 3


Dag 3: Kook nog een halfuur, met de deksel wederom van de pan af. Doe de geleerproef: schep een een lepeltje marmelade op een schoteltje, laat in de koelkast afkoelen en beoordeel op de juiste dikte. Is de marmelade nog te dun, laat het dan verder inkoken.

NB: er is ook een 'snelle' versie: voeg direct na het snijden water en suiker toe en laat alles 1,5 uur koken.

Stap 4

Vul de potjes tot de rand, draai de deksels erop en zet ze 5 minuten omgekeerd neer, voor een goede afsluiting.


Variatietips

- gebruik rietsuiker in plaats van gewone suiker. de marmelade wordt dan wel iets donkerder van kleur, maar krijgt ook extra smaak.


- Voeg een flinke scheut Grand Marnier (sinaasappellikeur) aan het mengsel toe.


- Schil en rasp een stukje gember van ongeveer 5 cm en voeg toe aan de marmelade, voor een extra kick aan het geheel. De combinatie sinaasappel en gember is klassiek en niet voor niets!