QUICHE MET OLIJVEN, RODE
UI EN ARTISJOK

Licence to cook


Elke keer als ik deze hartige taart maak, moet ik denken aan James Bond in A view to a kill. Dat is bij mijn weten de enige film waarin commander Bond de keuken in duikt. Roger Moore, vooral een gentleman en gladde versierder, is wat mij betreft ook de enige Bond die daarmee wegkomt: zet supermacho Daniel Craig achter het aanrecht en zijn imago van genadeloze killer verdwijnt met het afwaswater de gootsteen in. 

De scène die ik bedoel is deze: Moore vraagt aan de Bondgirl van dienst Tanya Roberts of ze eieren in huis heeft. Ze hebben net de boeven weggejaagd uit haar grote landhuis,onder het vernielen van veel huisraad, maar de keuken is gespaard gebleven. Tanya heeft geen boodschappen kunnen doen, maar Bond gaat op zoek in de keukenkastjes. Natuurlijk zie je 007 niet echt met een schortje in de keuken staan, nee, geheel in Bonds stijl staat het eindresultaat meteen op een fraai gedekte tafel, waaraan zijn 

tafeldame in fraai avondtoilet heeft plaatsgenomen. Ze is uiteraard verbluft door de heerlijke quiche. ,,Wat is het?’’ vraagt ze.,,Een omelet…'' zegt hij, met gevoel voor understatement.

Wat zou James Bond erin hebben gedaan, behalve de boter,kaas en eieren die de basis vormen van deze

heerlijke jaren-70-hit? Olijven,dat is zeker. En Tanya had misschien ook nog wel een blik artisjokken in dekast staan, zo’n tiepje lijkt het me wel. Rood uitje erbij, even door elkaar schudden - niet roeren! - en de oven in.


Ingrediënten

 

     

  • 200 gram bloem

  • 100 gram boter

  • 4 eieren

  • zout en peper

  • 400 gram artisjokharten (uitgelekt gewicht)

  • 2 rode uien

  • 100 gram zachte geitenkaas

  • 100 ml melk

  • 1 el paneermeel

  • 50 gram olijven

Bereiding

Stap 1


Kneed de bloem, de boter in blokjes, 1 ei en een halve theelepel zout tot een glad deeg. Leg het ca. 30 minuten in de koelkast.


Stap 2


Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze in vieren. Pel de uien en snijd ze in parten. Meng de geitenkaas, de melk en 3 eieren tot een glad papje. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3


Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm (26 cm) in en bestuif hem met bloem. Rol het deeg op wat bloem uit en leg het deeg in de vorm. Handige tip van Rudolph van Veen (24 Kitchen) om dit te doen: Leg een deegrol iets van de rand om het deeg en vouw het voorzichtig om de rol heen. Draai nu, ook voorzichtig, het deeg verder om de deegrol en til het dan in één keer op. De kans is groot dat je het nu, zonder het te breken in de vorm kunt leggen. Breekt het toch, geen nood, plak het gewoon in de vorm aan elkaar.


Stap 4


Bestrooi de bodem met het paneermeel. Verdeel de artisjok, de uien en de olijven erover. Giet het eimengsel eroverheen. Bak de taart in 40-45 minuten goudbruin in de oven.