UIENSOEP


De moeder aller soepen


Voor mijn verjaardag kreeg ik van J. een weekendje op de Veluwe, met een overnachting in een bed & breakfast. Al vroeg stonden we bij de fietsenverhuurder waar we voor 15 euro (!) twee mooie fietsen met 8 versnellingen meekregen. Zonder dat we ons hoefden te legitimeren of een borg hoefden achter te laten - de Randstad was hier ver weg - fietsten we de Gelderse bossen in. Links en rechts werden we ingehaald door senioren op elektrische tweewielers, terwijl wij voortzwoegden over een

mooi, maar geniepig langzaam stijgend grindpad. Dat het vals plat was, merkten we pas toen we het laatste stuk met een rotvaart heuvelaf het bos uit reden, zo het dorpje Elspeet in. Dat kwam goed uit, want het was lunchtijd en we hadden flinke trek gekregen. In de donkerbruine lunchroom in het dorp hadden ze alles wat een hongerige fietser zich kan wensen: appeltaart, tosti's, uitsmijters en pannenkoeken. Én uiensoep. Gek is dat, thuis denk je er niet zo snel aan om die soep te maken, maar als je het in een restaurant op een kaart ziet staan, is er geen twijfel mogelijk: uiensoep gaat het worden. De moeder aller soepen, de eenvoudigste en 

tegelijk de lekkerste van allemaal, bereid met slechts uien, tijm, bouillon en een scheutje wijn. In de mini-stoofpannetjes lag bovendien, zoals het hoort, een stukje stokbrood met kaas, gegratineerd in de oven. Ik nam me meteen voor de soep thuis ook weer eens te maken, niet in de laatste plaats omdat ik nog een enorme voorraad uien heb weg te werken, gekregen van onze uientelende familie in de Flevopolder. Het geheim van een goede uiensoep is het langzaam aanbraden van de uien, waardoor ze mooi goudgeel en zacht worden. Een mooi onthaastingsklusje dus, bijna net zo ontspannend als een weekend op de Veluwe.


Ingrediënten

 

     Voor een pan vol:

  • 8 flinke uien

  • 2 teentjes knoflook

  • bosje verse tijm

  • 2,5 liter bouillon naar keuze (kippen-, rund- of groentebouillon, zelf getrokken of van tablet)

  • 1 glas witte wijn of rosé (kijk of er nog iets openstaat)

  • versgemalen peper

  • ca. 3 el olijfolie

  • witbrood of stokbrood

  • geraspte kaas

Bereiding

Stap 1


Snipper de uien en fruit deze heel langzaam in de olie tot ze goudgeel en zacht zijn. Dit duurt lang, zeker een halfuur. Ris intussen de blaadjes van de takjes tijm en schenk jezelf alvast een wijntje in, waarom niet?


Stap 2


Fruit de knoflook heel even mee, voeg dan de tijm en peper en de wijn toe. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat nog zeker een halfuur zachtjes koken.

Stap 3


Maak intussen de croutons: verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat, snijd het stokbrood in schijfjes of de witte boterhammen in vieren. Leg ze op het bakpapier en verdeel de geraspte kaas erover.


Stap 4

Schuif de bakplaat in de oven en laat de kaas in een paar minuten smelten en licht bruin kleuren, zet de oven eventueel even op grillstand.


Serveren: leg eerst een crouton in een soepkom en giet vervolgens de hete soep eroverheen.