Het pand op de hoek van ons wijkwinkelcentrum heeft al vele uitbaters gehad, sinds wij hier wonen: van een reisbureau tot een zieltogende kinderkledingshop. Een paar jaar heeft een Iraakse familie de zaak nieuw leven ingeblazen met hun Wereldwinkel. Dit is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen door vrijwilligers gerunde zaak met van oude koffieblikken gemaakte snuisterijen en fairtrade-chocola voor het goede doel, maar een soort toko. Je kunt er onder meer voordelige kippendijen kopen, verse baklava, alle denkbare gedroogde kruiden en groenten en fruit. De uitbaters blaken van service: toen ik bedacht dat ik eieren nodig had en, kijkend naar de trays met dertig stuks, in mezelf mompelde dat dat wel wat veel was, snelde de eigenaar toe: ,,Hoeveel eieren? Zes? Maak ik voor u!'' Om na een duik in het magazijn terug te keren met een doosje voor tien stuks, waarin ik de zes eitjes meekreeg.
Ik bedoel maar. Ook limoenen kun je er per stuk kopen, wat handig is als je er maar ééntje nodig hebt, zoals voor de zoete-aardappelsoep in
onderstaand recept. Deze soep is welbeschouwd een eerbetoon aan onze buurt-Wereldwinkel, want alle ingrediënten zijn er verkrijgbaar: van de zoete aardappelen tot de chilivlokken, de kokosmelk en de koriander. Die koriander gaat er van
de hand in grote, gulle bossen, die net zo veel kosten als de piepkleine plastic bakjes bij de supermarkt aan de overkant. Nu is koriander, behalve als garnering op deze soep, ook heerlijk op curry's en
bonengerechten of op een broodje met hummus, maar zo'n flinke hoeveelheid is bij ons thuis toch niet een-twee-drie op. En weggooien is zonde. Ik kreeg onlangs echter een gouden tip om koriander, munt of peterselie in de koelkast tot wekenlang kakelvers te houden: zet het bosje in een glas of een jampotje met water, doe er een plastic zakje overheen en maak dat met een elastiekje om pot of glas aan de onderkant dicht. Het werkt echt!
Bereiding
Schil de zoete aardappel en boen de wortel schoon. Snijd deze groenten in stukken van gelijke grootte. Snipper de ui en hak de knoflook en de pepertjes fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de pepertjes als je het niet al te pittig wilt maken. Schil en rasp de gember.
Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin eerst de ui, knoflook, peper en gember aan. Voeg daarna de zoete aardappel en wortel toe en fruit even mee. Voeg de garam masala toe en laat nog een minuutje meebakken. Voeg daarna zo veel groentebouillon toe tot de groenten allemaal onder staan, breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen en wortelen gaar en zacht zijn.
Pureer de soep met de staafmixer. Je kunt ervoor kiezen om niet helemaal door te mixen tot de soep glad is, zodat er nog wat stukken aardappel en wortel herkenbaar blijven. Maar dat hoeft niet, net wat je zelf lekker vindt.
Roer de kokosmelk door de soep en voeg het sap van de limoen toe. Voeg als de soep nog te dik is, nog wat overgebleven groentebouillon toe, of wat water. Proef of er nog peper of zout door moet. Garneer met wat chilivlokken, sesamzaad en verse koriander.