RENDANG VAN

JACKFRUIT

Draadjesvlees zonder vlees


De eerste keer dat ik rendang at

van jackfruit, was in een restaurant, waar het stoofgerecht werd gepresenteerd in een taco. Een leuke twist, en een  knipoog naar pulled pork, dat zich ook prima leent als vulling voor zo'n maisschelp.

De structuur van jackfruit heeft namelijk veel weg van langzaam gestoofd vlees dat van gaarheid uit elkaar valt. Iets wat ook draadjesvlees zo niet te versmaden maakt. Ik nam me dan ook voor thuis ook eens zo'n rendang te maken, en dan in een klassieke combinatie met rijst. De eigenaresse van de toko wees me erop dat je voor hartige gerechten de onbewerkte variant moet nemen.

Er bestaat namelijk ook een gezoete versie, op siroop: bedoeld voor gebak en toetjes. Opletten dus!

De jackfruit liet zich makkelijk verwerken en leverde een lekker hartig stoofgerecht op. Lekker met rijst, wat atjar en gebakken uitjes, zo bleek. Maar ook als onderdeel van een Indonesische rijsttafel, als alternatief voor de klassieke rendang met rundvlees.


Ingrediënten


  • 2 uien

  • 2 stengels citroengras

  • 4 cm gemberwortel
  • 3 tenen knoflook

  • 2 tl gemalen kurkuma (koenjit)

  • 1½ tl gemalen komijn

  • 1½ tl gemalen korianderzaad

  • 1 tl kaneel

  • ½ tl gemalen kruidnagel

  • ½ tl chilivlokken

  • 2 blikken jackfruit van 550 gram (uitlekgewicht 280 gram). Let op: neem de ongezoete variant, op water (niet die op  siroop).

  • zonnebloem- of arachide-olie 

  • 400 ml kokosmelk

  • 100 ml kraanwater

  • 3 el ketjap manis

  • verse koriander

  • voor erbij: atjar tjampoer, gebakken uitjes en witte rijst


Bereiding

Stap 1


Snijd de uien in parten. Verwijder de droge stelen van het citroengras en houd die apart. Snijd het zachtere deel in grove stukken. Schil de gember en snijd die in stukken. Doe de stukken ui, citroengras en gember samen met de knoflook en alle specerijen in de keukenmachine met een scheutje olie en pureer tot een pasta. 


Stap 2

Doe de jackfruit in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Knijp er eventueel nog wat vocht uit. Snijd grof in de lengte.

Stap 3

Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en bak de currypasta 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de jackfruit toe en bak nog 2 min. mee. Voeg de kokosmelk, het water, de ketjap manis en de achtergehouden stengels citroengras toe en laat met de deksel op de pan 45 min. stoven.


Stap 4

Neem de deksel van de pan en laat nog 15 min. inkoken. Breek eventueel met een pollepel grotere stukken jackfruit in kleinere stukken. Verwijder de stengels citroengras, breng verder op smaak met zout. Serveer de rendang met atjar tjampoer, gebakken uitjes, witte rijst en fijngehakte verse koriander.