PENNE MET HAM, FETA, TIJM EN PECORINO 

Kookbladeren


Kookbladen, daar kan ik nou echt nooit genoeg van krijgen. Ze zijn me allemaal even lief: van de dikke dure glossy’s tot de gratis maandelijke blaadjes uit de supermarkt. Op mijn werk hebben we een uitgebreid rouleersysteem: ik deel het Hoogvliet-blaadje rond en van mijn collega’s krijg ik de Allerhande en de Hallo Jumbo, ook niet te versmaden. De laatste hebben als Bonus vaak nog een rubriek met nuttige tips van lezers, meestal in de trant van ‘ik wilde een keer nasi/hutspot/appeltaart maken, maar ik had geen witte rijst/nootmuskaat/rozijnen in huis. Toen probeerde ik het eens met notenrijst/kerrie/abrikozen en dat wás me toch lekker!’ Ik verdenk de

redacties ervan dat ze al die brieven laten schrijven door één vlijtige


 collega, want elk stukje heeft dezelfde opgewekte en hartelijke toon. Eet smakelijk! staat er steevast onder. Stuk voor stuk hebben die bladen, net als de Libelle en de Margriet, een geruststellend ritme van terugkerende thema’s, zoals de stamppotten en lekker&licht in de januari-editie, de barbecuerecepten in juni, wild en paddenstoelen in oktober en de exorbitant dikke kerstspecial in december. Buiten kunnen oorlogen dreigen, kan de beurs instorten of kan een asteroïde naar de aarde suizen, binnen scharen lachende vriendenclubs zich om ludiek gedekte tafels voor het terug-van-vakantiemenu. De crisisgeur stijgt hooguit op uit de extra grote rubriek budgetkoken: Lekker eten hoeft niet duur te zijn! Kortom: ik kan niet wachten tot de paasedities weer in de winkel liggen. Als de stapels te hoog 

worden, knip ik alle recepten die ik wil bewaren uit om ze in mijn receptenmap te stoppen. Daarbij moet ik selectief te werk gaan, anders puilt die ordner ook weer binnen de kortste keren uit. Recepten die astronomische hoeveelheden calorieën bevatten, ben ik geneigd terzijde te schuiven, puur uit lijfsbehoud. Maar soms werkt een beetje aanpassen ook. De ‘pasta met twee kazen’ die ik graag maak, was oorspronkelijk een pasta met drie kazen, uit een kerstaflevering van Delicious. De mozzarella heb ik laten vervallen, de slagroom heb ik vervangen door kookroom. De feta en de parmezaanse kaas mochten blijven. Serveer met een frisse salade, met bijvoorbeeld rucola en kerstomaatjes, of wat er bij de supermarkt in de aanbieding is. Lekker eten hoeft niet duur te zijn… Eet smakelijk!


Ingrediënten

 

     

  • 400 gram penne

  • 200 gram feta

  • 4 à 5 takjes tijm

  • 150 gram hamreepjes

  • 125 ml kookroom

  • 3 à 4 zongedroogde tomaten, uit pot (op olie), in reepjes gesneden

  • pecorino, vers geraspt

Bereiding

Stap 1


Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en spoel af met koud water. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht).


Stap 2

Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe ze in een grote kom, samen met de in blokjes gesneden of verkruimelde feta, de hamreepjes, de kookroom en de zongedroogde tomaat. Doe er peper en zout naar smaak bij.


Stap 3


Meng vervolgens de penne door het kaasmengsel en stort het geheel in een ingevette ovenschotel. Strooi er pecorino overheen, zo veel als je zelf lekker vindt.


Stap 4

Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 20 minuten in de oven. Haal dan het folie eraf en zet nog 5 tot 7 minuten in de oven zodat de bovenkant lichtbruin kleurt.