PAELLA

Uit de kast


Toen ik - voor heel iets anders - weer eens in het bovenste keukenkastje moest zijn, kwam ik hem weer tegen: onze paellapan. We konden hem destijds niet weerstaan in de kookwinkel, met zijn kloeke formaat, mooie dikke bodem en glazen deksel. Hij was nog afgeprijsd ook, en het was de laatste die er nog stond, dus hoe gaat dat dan: we sleepten hem hebberig naar ons hol.


Hij is groot genoeg om een zespersoons paella te maken, wat heet, misschien wel een achtpersoons paella. Sinds de aankoop neemt hij in zijn eentje dus ook een hele plank in beslag in dat bovenkastje. Maar hoe vaak heb ik hem nu eigenlijk gebruikt? Twee keer misschien, voor een rijstgerecht met kip, maar nog nooit voor een échte paella met alles erop en eraan.

De lekkerste paella at ik ooit in Barcelona, in restaurant Los Caracoles. Daar zat in elk geval kip in,


 zeevruchten en chorizo. Ik googel een recept bij elkaar dat al die ingrediënten bevat en bovendien nog wat extra groente (sperziebonen) en ga aan de slag. Waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan? Het is niet moeilijk en het resultaat is even kleurrijk als lekker. Bovendien heb je, behalve een pannetje voor de bouillon, ook echt alleen die ene pan nodig. Het is een ruimtevreter, maar eerlijk is eerlijk, eenmaal uit de kast brengt hij zijn geld wél op.



Ingrediënten

 

  • 4 drumsticks

  • 300 gr. zeevruchten (ik heb diepvries gebruikt), ontdooid
    100 gram chorizo, in blokjes

  • 325 gram risottorijst

  • 1 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)

  • 1 rode paprika

  • 2 tomaten

  • 300 gram sperziebonen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 theelepels kurkuma

  • 2 theelepels oregano

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • olijfolie

  • evt. paar takjes peterselie

    Bereiding

    Stap 1


    Neem een paellapan of anders de grootste braadpan - met deksel - die je hebt, liefst met dikke bodem. Bak hierin de chorizoblokjes enkele minuten uit in de olijfolie. Voeg nu de drumsticks toe en bak die in 4 tot 5 minuten lichtbruin. Voeg dan de tomaat, ui en knoflook toe en strooi het paprikapoeder en de oregano erbij. Bak ongeveer twee minuten mee. Giet een derde deel van de kippenbouillon erbij en laat nu met het deksel op de pan 25 minuten stoven.


    Stap 2


    Voeg dan de rijst, paprika en sperziebonen toe en de rest van de bouillon en strooi de kurkuma erbij, voor de mooie gele kleur. Laat dit alles nog ongeveer 15 tot 20 minuten sudderen, met het deksel op de pan. Roer af en toe door, om aanbakken te voorkomen. Ben je toch bang voor aanbakken (omdat je

    bijvoorbeeld geen pan met dikke bodem hebt) dan kun je ook de pan in een op 150 graden voorverwarmde oven zetten. Deze moet dan natuurlijk wel ovenbestendig zijn, dus geen handvatten hebben die kunnen smelten bijvoorbeeld. Anders kun je ook een ovenschaal gebruiken en deze afdekken met aluminiumfolie.


    Stap 3


    Proef tegen het eind van de gaartijd of de rijst gaar is. Hij moet nog net voldoende beet hebben. Als er nog te veel vocht bij zit, laat dit dan met het deksel van de pan af, al roerend, verdampen. Proef ook of er misschien nog wat zout en peper bij moet. Laat de laatste minuten de zeevruchten even meewarmen. Schep de paella in diepe borden en bestrooi met wat fijngehakte peterselie.