VIN CHAUD

Met gloeiende wangen de metro in


Ook in Parijs zijn tal van kerstmarkten, ontdekten we toen we daar de afgelopen week, tussen kerst en oud en nieuw, vier dagen verbleven. Bij de grote toeristische trekpleisters staan hele slierten houten stalletjes. Aan de voet van de Sacré-Coeur bijvoorbeeld, waar de gure wind vrij spel heeft, en langs het paviljoen bij Trocadéro, aan de overkant van de Seine bij de Eiffeltoren. Daar moet je je eerst wel door een kordon van verkopers van

mini-Eiffeltorentjes heen werken, die hun koopwaar aan een soort gigantische sleutelbossen meedragen. Boven aan de trappen is een piepklein ijsbaantje neergelegd, waar je misschien wel met het mooiste uitzicht ter wereld kan schaatsen: het ligt pal tegenover de Eiffeltoren. De kinderen die daar aan het krabbelen zijn hebben daar echter geen oog voor en de tieners die er hun rondjes draaien hebben alleen aandacht voor elkaar en hun telefoon.
Intussen kan de verkleumde voorbijganger zich te goed doen aan warme wafels of crèpes met Nutella, een soort negerzoenen gevuld met noga, Spaanse churros om in warme 

chocolademelk te dopen en gepofte kastanjes. Er zijn, naar Duits voorbeeld, zelfs een soort Bierstuben met schragentafels, waar je beschut achter beslagen plastic flappen broodjes worst kunt eten. En overal staan stalletjes met glühwein, of nee, vin chaud, excusez-moi. Ook in de cafés kun je gerust om warme wijn vragen, blijkt als wij in Montmartre neerstrijken in een barretje, na een paar uur wandelen door de decemberkou (tip voor leuke wandelroutes: Parijsmijnstad.nl). De drank wordt geserveerd met een schijf sinaasappel erin en een busje kaneel ernaast. Met twee glazen achter de kiezen gaan we met gloeiende wangen de metro in.


Ingrediënten


  • 1 fles rode wijn

  • 60 gram suiker

  • kaneelstokje

  • 2 steranijs

  • 2 kruidnagels

  • beetje nootmuskaat

  • 1 sinaasappel


Bereiding

Stap 1


Boen de sinaasappel schoon en schil deze, snijd hem daarna in schijven.

Stap 2

Breng de wijn met de schil en alle andere ingrediënten aan de kook in een pannetje en laat 4 tot 5 minuten zachtjes koken. Giet de wijn door een zeef en serveer met een schijfje sinaasappel.


bron recept: eleveldsteenwijk.nl