ANDIJVIETAART MET KAAS EN CASHEWNOTEN

Lof der andijvie


Mijn vader is rozenkweker in ruste. De kassen achter mijn ouderlijke woning verhuurt hij inmiddels aan een beginnende tuinder, maar zelf scharrelt hij er ook nog graag rond. Zo viel zijn oog enige tijd geleden op een leegstaand stukje kas, waar over enkele weken weer rozenplantjes worden neergezet. Hier zette hij geen wiet neer, maar andijvie. Bijna dagelijks bracht hij de afgelopen weken groene kroppen de keuken in, die door mijn moeder deskundig werden gekookt en afgemaakt met een beetje azijn, maizena en nootmuskaat, tot


het gerecht dat als een groene draad door mijn jeugd loopt. Ik heb het altijd lekker gevonden, maar onder mijn leeftijdgenoten stond de groente er nooit zo goed op. Heel populair was dan ook het lied 'Andijvie, andijvie, niet te vreten niet te vreten van je ramsamsam', een variatie op een van de typische jaren-70-liedjes ( 'Araavi, araavi') die wij op de lagere school moesten zijngen, onder gitaar-begeleiding van een juf met gebatikte rokken en rood hennahaar. Mijn moeder zong dat lied graag als antwoord als we vroegen wat we gingen eten. En het stond dus nogal eens op het menu, met aardappels en

een gehaktbal erbij. Maar hoe lekker het ook is, er zijn grenzen aan wat een mens aan andijvie kan verkroppen. Dus gaf ze me snel een tas vol mee, toen ik even langskwam om koffie te drinken. Ik wist er wel raad mee: één krop gaat maandag rauw in de stamppot en de andere krant verdween vandaag (zaterdag) in een andijvietaart met kaas en cashewnoten. De taart ging grif naar binnen, ook bij de kinderen, toch zeer kritisch als het om groenten gaat. En ik heb ze ook nog even een nieuw lied geleerd.


(najaar 2012)Ingrediënten

 

     

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

  • 2 el olijfolie

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 krop andijvie
  • ongeveer 80 gram cashewnoten, grof gehakt
  • 4 eieren

  • 1 bekertje crème fraîche light (125 g)
  • 150 g jong belegen geraspte kaas

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de deegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de randen elkaar overlappen en druk ze aan. 


Stap 2


Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de andijvie in porties toe. Laat al omscheppend slinken en laat het vocht verdampen. Schep de noten erdoor en voeg wat peper en zout toe.

Stap 3


Klop de eieren los met de crème fraîche, de helft van de kaas en peper en zout. Schep de andijvie op het deeg, laat 3 cm van de randen vrij. Vouw het deeg als een opstaand randje om de groente. Schenk het ei-kaasmengsel erover en bestrooi met de rest van de kaas.


Stap 4


Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Bron recept: Allerhande