MEDITERRANE RIJSTSCHOTEL MET KIP

Villarriba en Villabajo


In de krant stond een foto van een aantal Koreaanse koks die een feestmaal maakten in een enorme ronde pan. Met spatels zo groot als roeispanen schepten ze de bibimbap om, een gerecht van rundvlees, rijst, groenten en pittige saus. Het feest was ter ere van een mijlpaal die de plaatselijke voedselbank daar had bereikt: de 7 miljoenste gratis maaltijd die was uitgereikt. Mij deed die foto onmiddellijk denken aan een reclamefilmpje uit mijn jeugd: die van dat afwasmiddel, over Villarriba en Villabajo. In beide Spaanse dorpen 

werd in een enorme pan paella bereid. In Villarriba beschikten ze over het juiste afwasmiddel, was de pan in een oogwenk schoon en kon er gefeest worden; in Villabajo moesten ze het met een B-merk doen en waren ze nog tot diep in de nacht aan het schrobben. Toen ik voor de grap even googelde, vond ik zelfs een Wikipedia-pagina over deze klassieker, in het Duits weliswaar: Villarriba und Villabajo sind zwei fiktive spanische Dörfer aus einem Werbespot für das Handgeschirrspülmittel Fairy Ultra. Bij ons was het Dreft, als ik me niet vergis. Al met al kwam ik op het idee om mijn eigen favoriete grotepangerecht weer eens te maken: een mediterrane

 rijstschotel met kip. Een zomers, feestelijk gerecht, met een flinke scheut rosé of witte wijn erdoor. Misschien dat hierdoor de zon binnenshuis een beetje gaat schijnen,nu het al twee dagen achter elkaar onafgebroken regent. Ik heb het recept ooit uit het blaadje van de Hoogvliet geknipt, maar inmiddels maak ik het op mijn eigen manier. En die houdt in dat ik het gerecht niet op een laag vuurtje laat garen, maar in de oven. Dit is een truc die ik wel vaker toepas en die ervoor zorgt dat de rijst niet aan de bodem aanbakt. Het zou dus ook een goede tip zijn voor de inwoners van Villarriba en Villabajo, ook al zouden ze dan wel een hééél grote oven nodig hebben.


Ingrediënten

 

 • ongeveer 8 stukken kip, bijvoorbeeld kipkarbonades of drumsticks

 • zout en peper

 • 1 flinke theelepel paprikapoeder

 • olijfolie

 • 1 grote ui

 • 2 teentjes knoflook

 • paar takjes verse tijm

 • 1 theelepel kurkuma

 • 4 rijpe trostomaten

 • 300 g witte rijst

 • 2 kippenbouillonblokjes

 • ong. 1 glas rosé of witte wijn

 • verse peterselie

 • 1 citroen

  Bereiding

  Stap 1


  Meng 2 eetlepels olijfolie met het paprikapoeder, zout en peper en wrijf met dit mengsel de kipstukken in.


  Stap 2


  Neem een grote braadpan, die met deksel en al in de oven kan. Verwarm hierin nog een klein beetje olie en bak de kip rondom bruin. Blus af met een scheutje wijn en laat op een zacht vuurtje even doorgaren, terwijl je de rest van de voorbereidingen doet, ongeveer 15 à 20 minuten.


  Stap 3


  Verwarm de oven voor op 150 gr. Snipper de ui en de knoflook, snijd de tomaten in blokjes, ris de tijmblaadjes van de stokjes en hak de peterselie fijn.

  Stap 4


  Neem een tweede pan en fruit daarin de ui glazig, voeg dan de knoflook, tijm en kurkuma toe en fruit nog een minuut zachtjes mee. Voeg de tomaten en rijst toe en roer goed om. Doe de wijn erbij en vervolgens zo veel water dat de rijst ruim onder staat, en twee kippenbouillonblokjes. Laat aan de kook komen.


  Stap 5


  Neem nu de kipstukken uit de andere pan, schep of giet het rijstmengsel over in de kippan, waarin het braadvet nog is achtergebleven. Roer nog even door en leg dan de kipstukken tussen de rijst. Zet de pan in de oven en laat 30 minuten garen.


  Stap 6


  Bestrooi het gerecht voor het opdienen met peterselie en geef er partjes citroen bij en bijvoorbeeld een salade.