Voor 4 kommen soep
1 ui
2 teentjes knoflook
2 preien
2 aardappelen, geschild en in stukken
flinke scheut witte wijn
1 liter kippen- of groentebouillon
3 tot 4 eetlepels Amelander mosterd of andere grove mosterd, bijv. Groninger mosterd
100 ml kookroom
peper
olijfolie
Een tijdje geleden mochten wij een weekend doorbrengen in het vakantiehuisje van vrienden op Ameland. Een paar heerlijke dagen, ondanks het onstuimige weer met veel wind en af en toe buien. Maar opwarmen en opdrogen kon overal in gezellige strandtenten en eethuisjes. In bijna elk restaurant stond mosterdsoep op de kaart, viel ons op, net als op de veerboot van de firma Wagendorp. Na een bezoekje aan de molen De Verwachting in Hollum snapten we waarom: hier wordt niet alleen graan gemalen, maar ook mosterdzaad verwerkt tot heerlijke Amelander mosterd.
In de molen kregen we een privérondleiding. De molenaar,
geboren én getogen in Hollum, wist niet alleen alles over de molen, maar vertelde ook nog allerlei leuke weetjes over het leven op Ameland. Bijvoorbeeld dat de kinderen van het eiland, zodra ze naar het voortgezet onderwijs gaan, naar de wal moeten. Eerst in een gastgezin, maar vaak huren ouders al vrij snel een eigen appartementje voor hun pubers. Zo had hij het ook gedaan voor zijn zoon en dochter, toen de oudste zo'n 15 was. Behoorlijk jong om zelfstandig te zijn, merkte ik op. Ja, dat was een kwestie van loslaten, beaamde hij: ,,Ik heb weleens aan de telefoon gestaan als ze ruzie hadden, dan kon ik horen dat de spullen door de kamer vlogen. Maar dan zei ik: hoor eens, ik kan niet naar jullie toe komen, jullie zullen het zelf op moeten lossen.'' Met deze even simpele als wijze opvoedingslessen daalden wij het trappetje weer af.
Inmiddels waren er nieuwe bezoekers gearriveerd en onze gastheer ging vloeiend over op het Duits. Wij kochten in het winkeltje beneden een emmer mosterd van een kilo. Het blijft lang goed, aldus de verkoopster, en ze wist ons ook nog te vertellen dat je mosterd niet in de koelkast moet bewaren, want dat doet afbreuk aan de smaak.
Een recept voor Amelander mosterdsoep had ze ook nog voor ons. Het resultaat leek in eerste instantie niet zo op de soepen die we geproefd hadden. Maar, zoals de molenaar gezegd had: eenmaal aan de wal, zul je het zelf moeten oplossen. Dus googelde en probeerde ik nog wat verder (mosterd genoeg!) totdat ik bij deze variant uitkwam. Dat was hem!
Probeer het ook en je waant je zo op de veerboot naar Ameland.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook even aan in wat olijfolie. Snijd het wit van de prei in ringen. Gooi het groene deel niet weg, maar bewaar (evt. ingevroren) om te gebruiken in nasi, bami, roerbakschotels of andere soep. Houd een stukje prei apart voor de garnering.
Voeg de preiringen bij de knoflook en ui in de pan en bak ze even mee. Voeg een scheut witte wijn toe aan de pan en daarna de stukjes aardappel en de bouillon. Breng alles aan de kook. Laat de soep hierna op zacht vuur ongeveer 15 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de grove mosterd toe en zet de staafmixer nog even in de soep, zodat de mosterd er goed door wordt gemengd. Voeg de kookroom en een beetje peper toe en breng nog even tot het kookpunt.
Schep de mosterdsoep in de kommen/borden en garneer met dungesneden preiringetjes.
Optioneel: voeg stukjes droge (Groninger) worst toe aan de soep, voor een extra stevige winterse variant. Of garneer met stukjes knapperig gebakken ontbijtspek: bak een paar plakjes ontbijtspek in een koekenpan zonder toevoegen van olie of boter krokant en breek ze in stukjes.