Het is open dag op het volkstuinencomplex waar ik twee keer per week langskom tijdens mijn hardlooprondje. Al jaren droom ik af en toe van een eigen groentetuin, waar ik pompoenen, courgettes, aardbeien, rabarber, kruiden en misschien zelfs wel appels en peren kan kweken. Zo'n lapje grond huren en daar dan hele middagen schoffelen en wieden, met mijn baggerlaarzen aan. En dan tevreden uitrusten op een groentekist, terwijl ik uitkijk over mijn eigen gewassen. Of misschien zet ik zelfs wel zo'n leuk tuinhuisje neer!
In mijn hart weet ik dat het er nooit van gaat komen. Als ik eerlijk ben,
moet ik al een gaatje in mijn agenda zoeken voor de klussen in onze gewone voor- en achtertuin: de jaarlijkse snoeibeurt van de buxusheggetjes in juni, het knotten van de catalpa's in maart, het binnen de perken houden van de woekerende druivenranken tussen mei en september. Maar even kijken kan geen kwaad. Mijn dochter wil wel mee. Er staan kraampjes van een leverancier van fruitbomen, van het IVN, maar ook van de tuiniers zelf die hun waren aanbieden, de meesten te geef. Zakjes zelfgedroogde potpourri bijvoorbeeld en kleine flesjes kruidenazijn. Mijn dochter is vooral geïnteresseerd in de tuinhuisjes: ze ziet al mogelijkheden voor kampeerfeestjes met vrienden. ,,Hier passen zeker wel acht matrassen in,'' constateert ze na een blik in een mini-chaletje vol tuinmeubelen, parasols
en tuingereedschap. Oké, geen tuinhuisje dus. Het is behoorlijk druk, ondanks het regenachtige weer: volkstuintjes zijn hip. Niet alleen senioren, maar ook dertigers met jonge kinderen struinen er rond. Steeds meer mensen willen onbespoten groenten eten en weten waar het eten vandaan komt, bevestigt hobbytuinder Wil Veltman vanachter haar kraampje. Nog voor ik het kan vragen, vertrouwt ze me toe dat de hobby wel heel erg veel tijd kost. Maar het is wel dankbaar werk, vindt ze: ,,Het is toch een wonder dat uit zo'n klein zaadje bijvoorbeeld een courgetteplant groeit?'' Die courgettes groeien zelfs zó hard, dat er niet tegenop te eten valt. Wil deelt vandaag dan ook zelfgemaakte courgettesoep uit, die heerlijk smaakt. Haar recept geeft ze me er, ook al gratis en voor niks, bij.
Ongeveer een kilo courgettes, geschild, ontdaan van zaadlijsten en in schijfjes gesneden.
1 flinke ui
50 gr roomboter
olijfolie
groentebouillon
wat ongeklopte slagroom of kookroom
hamblokjes of snippers gerookte zalm (eventueel)
Bak de ui en courgette in wat roomboter en olijfolie, tot alles zacht en glazig is. Maak intussen in een soeppan een liter tot 2 liter groentebouillon, met blokjes (meestal 1 blokje voor een halve liter, zie de verpakking).
Voeg de courgette en ui met boter en olie toe aan de bouillon en laat het geheel ongeveer 25 minuten garen.
Pureer de soep met de staafmixer en voeg naar smaak ongeklopte slagroom of kookroom toe en versgemalen zwarte peper. Garneer naar believen met hamblokjes, zalmsnippers en/of crème fraîche.