CRÊME BRÛLÉE

Vuur aan tafel


Hoe we ermee begonnen zijn weet ik niet meer, maar J. en ik doen graag Amerikanen na die Franse woorden gebruiken. Denk aan dr. Gordon Langford in The Da Vinci Code met zijn 'floer de lie' of de dames van de Tell Sell-reclames die het hebben over 'lanzjeray'. En vooruit, Gordon Ramsay is een Brit, maar hij kan er ook wat van met zijn 'boekay garnie'. Je moet er wel mee uitkijken, want een tijdje geleden zei een van de kinderen al een keer 'dayzja voe', zonder grappig te willen zijn. Dus hebben we gisteravond, toen we na het kerst-gourmetfestijn crème 

brûlee gingen eten, de officiëleuitspraak maar aangehouden. We willen natuurlijk niet dat als onze kinderen eens in een restaurant gaan eten, ze om een 'crème broelai' vragen. Toevallig is het al het lievelingstoetje van J.'s dochter, die het al kende van een vakantie in Frankrijk, dus die kans zit er wel in.  
Nu kwam mooi dat brandertje van pas dat J. van Sinterklaas heeft gekregen. Een deel van de fun van dit dessert is natuurlijk dat het valt onder het hoofdstuk 'vuur aan tafel', zonder hinderlijke asresten, die altijd op de ijstaart liggen waar sterretjes in zijn gestoken. Iedereen vindt het leuk om toe te kijken hoe de blauwe gasvlam 

het suikerlaagje omsmelt tot een lichtbruin, krokant korstje. De kinderen zouden het natuurlijk nógliever zelf doen, maar jekunt het lot ook te veel tarten. Ooit aten we dit nagerecht tijdens eenbedrijfsetentje in een chic restaurant, waar de kok met een enorme gasfles op zijn rug alle tafeltjes af ging. Inmiddels begrijpen we dat dat geen visueel grapje was,maar bittere noodzaak. Zo'n brandertje is namelijk na vijf à zes schaaltjes leeg. Een extra fles aanstekergas achter de hand houden dus. En anders kan hetkarameliseren ook onder een hete ovengrill. Iets minder spectaculair, maar net zo effectief.


Ingrediënten            

       

  • 1 vanillestokje

  • 200 milliliter slagroom

  • 200 milliliter melk

  • 4 eidooiers

  • 80 gram suiker

  • witte basterdsuiker
    Verder nodig: 4 lage schaaltjes
    evt. crème-brûlee-brander


Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven op 125˚C. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de slagroom met de melk, het vanillemerg en -stokje aan de kook en laat dit op een laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje.


Stap 2

Klop met de mixer de dooiers en de suiker tot een bleke romige crème. Schenk de hete room erbij terwijl je stevig klopt. Doe dit met een garde en niet met de mixer: als je een mixer gebruikt, komt er zo veel lucht in dat de kans op inzakken in de oven groter is. Blijf kloppen tot het mengsel wat dikker wordt.


Stap 3


Schenk de eierroom in de schaaltjes en zet ze in de oven. Laat in 45 minuten gaar worden. De crème is klaar als die helemaal gestold is.

Stap 4


Laat de crème brûlée op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.


Stap 5


Haal de crèmes uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje basterdsuiker. Laat met de brander het suikerlaagje smelten en lichtbruin worden. Dit kan ook onder de grill: verwarm de ovengrill voor totdat deze gloeiend heet is. Zet de schaaltjes vlak onder de grill tot de suiker gesmolten is (ongeveer 1 minuut).